Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026

3.5 Χριστιανισμός και εκκοσμίκευση ( Σύνοψη)

Έννοια της Εκκοσμίκευσης: Σημαίνει τον περιορισμό της θρησκευτικής επιρροής στη δημόσια ζωή και τη μεταφορά της στη σφαίρα της προσωπικής επιλογής.

Ελευθερία και Πίστη: Η εκκοσμίκευση καταξιώνει το θρησκευτικό πιστεύω, καθώς αυτό παύει να επιβάλλεται κρατικά και γίνεται υπόθεση ελευθερίας.

Ιδιωτική, όχι Ατομική: Η θρησκεία γίνεται ιδιωτική υπόθεση, αλλά διατηρεί την κοινωνική της διάσταση μέσα από τη συλλογική λατρεία.

Πνευματική Φτώχεια: Η προγραμματική απομάκρυνση από το θρησκευτικό βάθος κάνει τις κοινωνίες ηθικά και υπαρξιακά φτωχότερες.

Στον κόσμο, όχι εκ του κόσμου: Οι χριστιανοί ζουν στις πόλεις όπως όλοι, αλλά το «πολίτευμά» τους παραμένει στον ουρανό (Επιστολή προς Διόγνητον).

Μεταμόρφωση Φρονήματος: Η χριστιανική ζωή απαιτεί συνεχή μεταμόρφωση του νου, ώστε ο πιστός να μην προσαρμόζεται στη νοοτροπία της εποχής.

Ηθικά Αποθέματα: Η χριστιανική πίστη προσφέρει πολύτιμα αποθέματα για τη δημόσια συζήτηση σε θέματα βιοηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακρωτηριασμένη Δημοκρατία: Ο αποκλεισμός της θρησκείας από τον δημόσιο χώρο στερεί από τη δημοκρατία τις πηγές που τροφοδοτούν την αλληλεγγύη.

Ψυχή του Κόσμου: Ό,τι είναι η ψυχή για το σώμα, οφείλουν να είναι οι χριστιανοί για τον κόσμο: το στοιχείο που δίνει ζωή και συνοχή.

Κριτική Εξέταση: Η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να εξετάζουν τα πάντα και να κρατούν μόνο ό,τι είναι χρήσιμο για την πνευματική τους πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...