Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026

Ο διαχωρισμός σε π.Χ. (προ Χριστού) και μ.Χ. (μετά Χριστόν)

Ο διαχωρισμός σε π.Χ. (προ Χριστού) και μ.Χ. (μετά Χριστόν)  χρησιμοποιείται σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη 
Είναι το παγκόσμιο πρότυπο (γνωστό ως Γρηγοριανό Ημερολόγιο)  και η χρήση του χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
 Χώρες όπου είναι το μοναδικό επίσημο ημερολόγιο
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η συντριπτική πλειονότητα των κρατών του κόσμου (περίπου το 95% των χωρών).
Όλη η Ευρώπη, η Βόρεια και Νότια Αμερική, και η Αυστραλία. Το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και της Αφρικής. Χώρες χωρίς χριστιανική παράδοση, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Νότια Κορέα, έχουν υιοθετήσει πλήρως αυτόν τον διαχωρισμό για τη δημόσια διοίκηση, τα δικαστήρια, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία τους.
 Χώρες όπου χρησιμοποιείται παράλληλα 
Υπάρχουν χώρες που διατηρούν το δικό τους παραδοσιακό ή θρησκευτικό ημερολόγιο για επίσημες κρατικές ή θρησκευτικές γιορτές, αλλά χρησιμοποιούν υποχρεωτικά το σύστημα π.Χ./μ.Χ. για τις διεθνείς σχέσεις, το εμπόριο, την τεχνολογία και την αεροπλοΐα:
 Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούν το Μουσουλμανικό ημερολόγιο (Χίτζρα) για τη θρησκευτική τους ζωή, αλλά το Γρηγοριανό (μ.Χ.) για την οικονομία και τη διοίκηση. Στο Ισραήλ Το Εβραϊκό ημερολόγιο είναι επίσημο του κράτους, αλλά στην καθημερινότητα, στις επιχειρήσεις και στις σχέσεις με το εξωτερικό χρησιμοποιείται το παγκόσμιο σύστημα.
Στην Ταϊλάνδη , στα δημόσια έγγραφα χρησιμοποιείται το Βουδιστικό ημερολόγιο  (το έτος 2026 μ.Χ. είναι γι' αυτούς το έτος 2569), αλλά όλοι οι πολίτες γνωρίζουν και χρησιμοποιούν παράλληλα το διεθνές σύστημα για τουριστικούς και εμπορικούς λόγους.
Οι μόνες χώρες στον κόσμο που δεν χρησιμοποιούν το σύστημα μ.Χ. ως κύριο ημερολόγιο στην καθημερινή ζωή των πολιτών τους είναι το Ιράν και το Αφγανιστάν (χρησιμοποιούν το ηλιοσεληνιακό Περσικό ημερολόγιο), καθώς και η Αιθιοπία (η οποία έχει δικό της ημερολόγιο που βρίσκεται περίπου 7-8 χρόνια πίσω από το δικό μας). Ακόμα όμως και αυτές οι χώρες, όταν επικοινωνούν με το εξωτερικό ή υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις, αναγκάζονται να μετατρέπουν τις ημερομηνίες στο παγκόσμιο σύστημα μ.Χ.
Στη σύγχρονη εποχή η χρήση του π.Χ. και μ.Χ. δεν σχετίζεται με την πίστη στο πρόσωπο του Χριστού.
Αν και το σύστημα δημιουργήθηκε για θρησκευτικούς λόγους, σήμερα η παγκόσμια χρήση του είναι καθαρά πρακτική και διοικητική. Δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν είναι Χριστιανοί το χρησιμοποιούν καθημερινά για τους εξής λόγους:
Λειτουργεί όπως η αγγλική γλώσσα ή το μετρικό σύστημα (μέτρα, κιλά). Χρειάζεται ένα κοινό σημείο αναφοράς για να μπορούν να συντονιστούν οι παγκόσμιες πτήσεις, το χρηματιστήριο, το διαδίκτυο και η διπλωματία. Χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία ή η Ινδία υιοθέτησαν το σύστημα αυτό για λόγους εκσυγχρονισμού και διεθνούς εμπορίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πολίτες τους ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.
Μάλιστα, επειδή ο διαχωρισμός αυτός δεν συνδέεται πλέον με την πίστη, η επιστημονική κοινότητα διεθνώς χρησιμοποιεί όλο και συχνότερα τους θρησκευτικά ουδέτερους όρους π.Κ.Χ. (Πριν την Κοινή Χρονολογία) και Κ.Χ. (Κοινή Χρονολογία) αντί για το π.Χ. και μ.Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...