Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Κουρσουμπά: Nομική υποχρέωση η διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού

Σε μήνυμα της με την ευκαιρία της 23ης επετείου της υιοθέτησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά, καλεί παιδιά και ενήλικες, να αναγνωρίσουν ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού δεν είναι θέμα φιλανθρωπίας ή απλώς αγάπης προς τα παιδιά, αλλά νομική υποχρέωση διασφάλισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα ιδιαίτερα ευάλωτο μεταβατικό στάδιο της ζωής του ανθρώπου.
Η υιοθέτηση της Σύμβασης συνιστά ιστορικό ορόσημο επειδή στην ουσία, αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι από την ώρα που γεννιούνται έχουν δικαιώματα, ακριβώς, λόγω της ανθρώπινης φύσης τους, τα οποία τα Κράτη έχουν υποχρέωση να σεβαστούν, να μεριμνήσουν για την εφαρμογή τους και να λογοδοτήσουν για την καταπάτησή τους, συνεχίζει η Επίτροπος.
Επισημαίνοντας πως παρότι η Πολιτεία έχει, πλέον, νομική υποχρέωση να αναπτύσσει και να εφαρμόζει πολιτικές και να προωθεί και κατευθύνει πρακτικές και διαδικασίες, με κύριο άξονα αναφοράς τα δικαιώματα του παιδιού, σε σχέση με όλες τις πτυχές της παιδικής ηλικίας, παρατηρεί ότι είκοσι τρία χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης, η εφαρμογή και εμπέδωση των δικαιωμάτων του παιδιού εξακολουθεί να συναντά δυσκολίες και αντιστάσεις από την κοινωνία των ενηλίκων, οι οποίες τροφοδοτούνται κυρίως από τη λανθασμένη αντίληψη που θέλει το παιδί ως μη ολοκληρωμένη ανθρώπινη ύπαρξη, ανώριμο και απροστάτευτο, του οποίου θα πρέπει να καλύψουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τις βασικές ανάγκες.
Η κ. Κουρσουμπά διαμηνύει ακόμα πως ένα παιδί που κακοποιείται, που στερείται, που πεινά και του οποίου παραβιάζεται η αξιοπρέπεια, δεν είναι μόνο ένα κοινωνικό πρόβλημα στο οποίο οι ενήλικες από φιλανθρωπία και φιλεύσπλαχνα αισθήματα θα πρέπει να ανταποκριθούν παρέχοντας προστασία, αγαθά και αποδίδοντας σεβασμό, συνιστά ταυτόχρονα παραβίαση αντίστοιχου δικαιώματός, το οποίο το Κράτος έχει ευθύνη να θεραπεύσει.
Καταλήγοντας, η κ. Κουρσουμπά επισημαίνει ότι η Σύμβαση πέρα από την ευθύνη με την οποία επιφορτίζει το Κράτος να μεριμνήσει για τις ανάγκες του παιδιού επιφορτίζει και την κοινωνία με την υποχρέωση να το αντιμετωπίζει ως υποχρέωση διασφάλισης δικαιωμάτων και όχι απλώς ως θέμα ευαισθησίας και ανθρωπιάς.
Το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού διοργανώνει σήμερα Τρίτη εκδήλωση για την επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης στις 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο "Το Σκαλί" στην Αγλαντζιά.

http://www.sigmalive.com/news/local/542889

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...