Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

4.Ο κόσμος της Παλαιάς Διαθήκης

Η Μέση Ανατολή

Όλα τα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης διαδραματίζονται στην περιοχή, που ονομάζεται Μέση Ανατολή. 
Οι χώρες που βρίσκονται εκεί σήμερα είναι το Ιράκ, το Ιράν, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.

   
Σε αυτή την εύφορη περιοχή δημιουργήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί, επινοήθηκε η γραφή και ο τροχός και άνθισαν οι περισσότεροι από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου.
 Σήμερα οι αρχαιολογικοί τους χώροι έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Η Γη Χαναάν, η Γη της Επαγγελίας
Κέντρο των γεγονότων που θα διδαχθείτε φέτος είναι η χώρα της Παλαιστίνης, που αρχικά ονομαζόταν Γη Χαναάν. Είναι μια χώρα από την οποία περνούσαν όλοι οι στρατιωτικοί και εμπορικοί δρόμοι της εποχής. Γι' αυτό το λόγο παρά το γεγονός ότι είναι πάρα πολύ μικρή (περίπου όσο η Πελοπόννησος), όλοι οι ισχυροί λαοί ήθελαν να την κατακτήσουν.
Τη Γη Χαναάν υποσχέθηκε ο Θεός στο λαό του, γι' αυτό ονομάζεται και Γη της Επαγγελίας (=χώρα της υπόσχεσης) καθώς επίσης και Γη Ισραήλ (=γη τω Ισραηλιτών).
Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά της Γης της Παλαιστίνης.

Η Παλαιστίνη έχει 4 λωρίδες γης με μεγάλες αντιθέσεις, δηλαδή την πεδινή λωρίδα που βρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα και είναι πάρα πολύ εύφορη. Η επόμενη λωρίδα προς τα ανατολικά είναι καλυμμένη με βουνά και λόφους, ακολουθεί η κοιλάδα του Ιορδάνη και το οροπέδιο της Υπεριορδανίας.
Ο Ιορδάνης ποταμός διατρέχει τη χώρα από βορρά προς νότο. Είναι ένα πάρα πολύ ορμητικό ποτάμι και δεν είναι πλωτό.

 
Ο Ιορδάνης ποταμός πηγάζει από το όρος Ερμών, χύνεται στη λίμνη της Γεννησαρέτ και καταλήγει στη Νεκρά θάλασσα.
 Η Νεκρά θάλασσα αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο. έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και γι' αυτό δεν υπάρχει πλούσια βλάστηση και πουλιά στις όχθες της ούτε ζουν ψάρια στα νερά της.
 Στις όχθες της βρίσκονταν οι πόλεις Σόδομα και Γόμορα που καταστράφηκαν εξ αιτίας της ηθικής παρακμής τους. 

Επειδή η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στη θάλασσα και την έρημο το κλίμα της έχει εντυπωσιακές διαφορές από λωρίδα σε λωρίδα. Έτσι αλλού βρέχει συχνά και αλλού έχει μεγάλη ξηρασία. Εξ αιτίας αυτής της ξηρασίας οι άνθρωποι της Παλαιάς Διαθήκης συχνά υπέφεραν από πείνα. Παρ' όλα αυτά η Παλαιστίνη ήταν γι΄αυτούς πάντα η χώρα όπου ρέει γάλα και μέλι.

Η σημερινή Παλαιστίνη- το σημερινό Ισραήλ
Δυστυχώς στις μέρες μας η περιοχή της Παλαιστίνης πρωταγωνιστεί στις ειδήσεις των ΜΜΕ με τραγικά νέα. Και αυτό γιατί το 1948, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ και από τότε βρίσκεται συνεχώς σε διαμάχες με τους Άραβες γείτονές του. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ζουν σε μι εκρηκτική πολεμική ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες..
                   
_________________________________________________________________________________
ΕΠΙΛΕΓΩ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩ
  1. Υπάρχουν προστατευόμενοι τόποι στην Ελλάδα; Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Τι μέτρα λαμβάνονται;
  2. Ποιους μεγάλους πολιτισμούς που άνθισαν στην περιοχή της Μεσοποταμίας γνωρίζετε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματά τους;
  3. Φανταστείτε. πως είστε ένας Πέρσης, που θέλει να ταξιδέψει στην Αίγυπτο. Σκεφτείτε ποιες προετοιμασίες θα κάνετε, ποιους δρόμους θα επιλέξετε, γα να πάτε και ποιες προμήθειες θα κάνετε, ποιες δυσκολίες, θα αντιμετωπίσετε και πώς μπορείτε να τις ξεπεράσετε.
  4. Ζωγραφίστε ή κατασκευάστε  με οποιονδήποτε τρόπο θέλετε ( με ρύζι, πλαστελινη, κλπ ) το χάρτη της Παλαιστίνης στα χρόνια του Χριστού.
(Από τη δουλειά μας στο wiki με τη Δήμητρα Παπανικολάου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...