Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Πίνακες από διάσημους ζωγράφους, που απεικονίζουν την Γέννηση του Σωτήρος ΧριστούΜπορεί βεβαίως  όλοι αυτοί οι πίνακες να είναι όμορφοι, αξιέπαινοι και ελκυστικοί σαν έργα, όμως πότε δεν γεννούν μέσα μας την επιθυμία να τους ασπαστούμε, να τους προσκυνήσουμε διότι απλούστατα δεν έχουν κάτι το πνευματικό να μεταδώσουν αλλά μόνο κάτι το ωραίο, όμορφο από αισθητικής απόψεως.

Σε αντίθεση με μία βυζαντινή αγιογραφία η οποία αμέσως σου μεταδίδει κάτι το πνευματικό, κάτι το υπέρλογο και θείο δημιουργώντας μέσα στην καρδιά σου την διάθεση να την ασπαστείς, αναγνωρίζοντας τους ανθρώπους που απεικονίζει όχι απλά σαν τυχαίες φιγούρες αλλά σαν πρόσωπα, είτε αυτοί είναι άγιοι, είτε άγγελοι, είτε ακόμα και ο ίδιος ο Κύριος.
Η θεολογία των αγιογραφιών φανερώνεται μέσα από την φαινομενική απλότητα της τεχνικής που χρησιμοποιούν οι αγιογράφοι (αν και σίγουρα δεν είναι κάτι το απλό και εύκολο). Η βυζαντινή εικόνα δεν θέλει να δείξει στα σαρκικά μάτια μας μία γήινη ομορφιά αλλά να μας καλέσει σε μία μετοχή στο Μυστήριο… 
 Π.Π.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...