Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

8. Τι είναι το Άγιο Πνεύμα;

Επιχειρήστε να κάνετε αναζήτηση στις εικόνες του google για το Άγιο Πνεύμα.Ένα είναι το μόνο σίγουρο: η οθόνη σας θα γεμίσει περιστέρια!!!!
Τι είναι όμως το Άγιο Πνεύμα;
Ας δούμε τη διδασκαλία της Εκκλησίας για το Άγιο Πνεύμα
    Η Πεντηκοστή, Θεοφάνους τον Κρητός (1546). I. Μονή Σταυρονικήτα τον Αγίου Όρους
 Πεντηκοστή: γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας - η ημέρα που το Άγιο Πνεύμα επιφοίτησε στους αποστόλους και παραμένει στην Εκκλησία ως Παράκλητος, για να καθοδηγεί τους πιστούς στην αλήθεια.Η  παρουσία του Αγίου Πνεύματος είναι ζωντανή στην Εκκλησία
  •  Σύμβολο της Πίστεως: 





Εικόνα    
α. Ο ερχομός του Παρακλήτου 
Για την παρουσία του Αγίου Πνεύματος έχουμε αναφορές:
  • Στην Παλαιά Διαθήκη: Που μιλάει για το Πνεύμα Κυρίου το οποίο "επεφέρετο" πάνω από τα νερά  κατά τη δημιουργία 
  • Στην Καινή Διαθήκη: Ευαγγελισμός, Βάπτιση Ιησού, η υπόσχεση του Ιησού για αποστολή του Παρακλήτου στους μαθητές, Πεντηκοστή
==>Την ημέρα της Πεντηκοστής   το Άγιο Πνεύμα έρχεται κατά την  και εμφανίζεται στους μαθητές «σαν φλόγες φωτιάς που μοιράστηκαν και κάθισαν στον καθένα» (Πραξ. 2, 3).
==>Από τότε παραμένει στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας.
 ==>Συνεχίζει το έργο της σωτηρίας, οδηγεί τους μαθητές στο έργο της ίδρυσης των Εκκλησιών, ενώ η παρουσία Του αποτελεί τον απαραίτητο όρο για την τέλεση των Μυστηρίων.
==> Το  Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Είναι δηλαδή Θεός όπως ο Πατέρας και ο Υιός. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τρόπου υπάρξής του είναι ότι εκπορεύεται από τον Πατέρα «αϊδίως» (χωρίς αρχή και τέλος)

β Άγιο Πνεύμα και Εκκλησία 
 Ολόκληρη η Εκκλησία θα ήταν ένα ίδρυμα κάποιων ανθρώπων που απλά θα αποτελούσε ιστορική ανάμνηση του έργου του Ιησού Χριστού αν δεν υπήρχε το Άγιο Πνεύμα. Η παρουσία Του εγγυάται ότι η Εκκλησία δεν αποτελεί απλά ένα ανθρώπινο ίδρυμα, αλλά είναι μια ζωντανή και ουσιαστική κοινότητα Θεού-ανθρώπων με κεφαλή το Χριστό
«συγκροτεί όλον το θεσμόν της Εκκλησίας», όπως λέει ένας εκκλησιαστικός ύμνος, σ' όλες του τις εκφράσεις:
  •  στη λατρεία της Εκκλησίας: όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας τελούνται με την επενέργεια του Αγίου Πνεύματος.
  •  στη διοίκηση της Εκκλησίας
  • στην ορθή διδασκαλία (Για παράδειγμα η απόφαση της Αποστολικής Συνόδου αρχίζει με τα λόγια: «αποφασίστηκε ως σωστό από το Άγιο Πνεύμα και από μας...»)
  •  στην ιεραποστολή
  •  στη διαμόρφωση των ύμνων και των προσευχών και στην κατάσταση της προσευχής
γ. Το Άγιο Πνεύμα στη ζωή του χριστιανού
  • Η είσοδός του στην Εκκλησία γίνεται με το Βάπτισμα, που τελείται «εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». 
  • Κατά το Χρίσμα, που ακολουθεί μετά το Μυστήριο του Βαπτίσματος, το Άγιο Πνεύμα σφραγίζει το χριστιανό («σφραγίς δωρεάς Πνεύματος Αγίου») καθιστώντας τον «πνευματοφόρο» και μεταδίδοντάς του τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ως όπλα πνευματικά για τον αγώνα του κατά του κακού και των δυνάμεων του κακού. 
  • Κατά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας η μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα του Χριστού γίνεται με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος. 
  • Αλλά και στην καθημερινή προσευχή του πιστού η παρουσία του Αγίου Πνεύματος είναι απαραίτητη, γιατί είναι αυτό που θα τον φωτίσει και θα τον οδηγήσει στον αγιασμό και στη θέωση
  δ. Αξιοποίηση των δικών μας χαρισμάτων
 Στη σημερινή εποχή τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος τα δεχόμαστε στην Εκκλησία τόσο κατά το Βάπτισμα και το Χρίσμα, όσο και κατά τα άλλα Μυστήρια και τις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας (όπως ο αγιασμός). Ο καθένας μας μπορεί να τα ανακαλύψει και να τα αξιοποιήσει και ιδίως το σημαντικότερο απ' αυτά που είναι η αληθινή αγάπη προς όλους.


__________________________________________________________________________________
Μετά από όσα διαβάσατε παραπάνω ποια από τις δυο εικόνες θεωρείτε πώς ανταποκρίνεται στην ορθόδοξη διδασκαλία για την Αγία Τριάδα;
                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...