Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Δυο παιχνίδια για την Α Γυμνασίου στα Θρησκευτικά - Της Κυριακής Τριανταφυλλίδου

Της Κυριακής Τριανταφυλλίδου


Το μεγαλύτερο σοκ, όταν ξεκινάμε το Σεπτέμβρη, το τραβάνε κατά γενική ομολογία τα πρωτάκια. Είναι τόσο μικρά ακόμη!!! «Κυρία τι να γράψω στην ετικέτα του τετραδίου μου;’ με είχε ρωτήσει ένα… Κι έτσι το πήρα απόφαση: Αφού είναι μικρά, θα πρέπει να παίζουν και λίγο. Έτσι μετέτρεψα δύο κλασσικά παιχνίδια σε must της Α’ Γυμνασίου (τα συγκεκριμένα μπορείτε να τα παίξετε από τη μέση της χρονιάς και μετά, για να ξέρουν και καμιά ιστορία και να μπορούν να συμμετέχουν:

1) Η Παλαιά Διαθήκη.
Για όσους έχουν περάσει από κατηχητικά είναι παραλλαγή της γνωστής ‘φρουτοσαλάτας’ ή του ‘Ποσειδώνα’. Λοιπόν, κάθε παιδί διαλέγει ένα όνομα από πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης (Αβραάμ, Σάρα, Αδάμ κλπ). Προσοχή δεν πρέπει να έχουμε διπλοκαταχωρήσεις! Διαφορετικό όνομα ο καθένας. Στη συνέχεια κάνουμε ένα κύκλο με καρέκλες. Κάθε παιδί έχει την καρέκλα του, ΕΚΤΟΣ από ένα που στέκεται στο μέσο του κύκλου όρθιο. Σκοπός του όρθιου παιδιού είναι να κάτσει και αυτό. Για να το πετύχει αυτό θα φωνάξει δυνατά δύο ονόματα από αυτά που διάλεξαν πριν τα παιδιά (πχ. να σηκωθεί ο Ιωσήφ και η Ρεβέκκα). Τα παιδιά που άκουσαν το όνομά τους οφείλουν να σηκωθούν και να κάτσουν ο ένας στη θέση του άλλου. Εντωμεταξύ το παιδί που ήταν όρθιο προσπαθεί να προλάβει και να καθίσει πρώτο σε οποιαδήποτε από τις δύο θέσεις που άδειασαν. Όποιος μείνει όρθιος συνεχίζει. Μερικές φορές, μπορεί το όρθιο παιδί να πει 4 ονόματα ή ακόμα να φωνάξει «Παλαιά Διαθήκη», οπότε σηκώνονται όλα τα παιδιά (και γίνεται χαμός!). Υπάρχει μόνο ένας περιορισμός: Όταν ακούσουν το όνομά τους και σηκωθούν δεν επιτρέπεται να οπισθοχωρήσουν και να ξανακάτσουν στη θέση που μόλις τότε είχαν. Δεν υπάρχει νικητής. Μόνο η άγρια χαρά ότι έχουν καρέκλα!!!


2) Πάω ταξίδι…
Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι μνήμης: Πάλι τα παιδιά κάθονται σε κύκλο, όλοι αυτή τη φορά. Ο πρώτος ξεκινάει λέγοντας: «Πάω ταξίδι στην Ιερουσαλήμ και παίρνω…» και λέει όποιο αντικείμενο θέλει που σχετίζεται με κάποιο απ’ τα πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης. Ό,ΤΙ θέλει!!! Ο δεύτερος θα πει πάλι «πάω ταξίδι στην Ιερουσαλήμ και παίρνω…» θα πει το αντικείμενο του πρώτου και θα προσθέσει ένα δικό του , όποιο θέλει. Ο τρίτος το ίδιο : θα πει τα αντικείμενα που διάλεξαν οι δύο πρώτοι (με τη σωστή σειρά) και θα προσθέσει και άλλο ένα. Φαντάζεστε πόσα πολλά αντικείμενα έχει να πει ο τελευταίος!!! Δίνω μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να πάρετε μαζί σας στο ταξίδι στην Ιερουσαλήμ: τη σφεντόνα του Δαβίδ, το ψαλτήρι του Δαβίδ, τη σάλπιγγα του Γεδεών, τις πλάκες του Μωυσή, το ραβδί του Ααρών, το χιτώνα του Ιωσήφ, ένα βότσαλο απ’ την Ερυθρά Θάλασσα, τα σανδάλια του Μωυσή, ένα τούβλο απ’ τη Βαβέλ κλπ.

Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...