Aναγκαιότητες στη σχέση πίστης και επιστήμης και σημεία προσοχής
Το 1960 όλη η γνώση της αστρονομίας μπορούσε να χωρέσει σε ένα μεγάλο τόμο, ενώ σήμερα υπολογίζεται περίπου σε ένα εκατομμύριο τόμους.
Η επιστήμη αμφισβητείται όταν έρχεται σε αντίθεση με τα πάθη μας, Η επιστήμη προσπαθεί να βρει θεωρίες που είναι αυτοσυνεπείς, και συνέπεια σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παράδοξα ή αντιθέσεις, δεν καταρρίπτεται η λογική.Μπορεί όμως να μπερδευτεί η αναζήτηση της αυτοσυνέπειας με μία συνεχή αλλαγή στις επιστημονικές θέσεις; Μπορεί η συνεχής αναβάθμιση και ανανέωση της επιστήμης να κρύβει μία έλλειψη αυτοσυνέπειας;
Αρκετοί θεωρούν πως αν η επιστήμη ήταν συνεπής ή αυτοσυνεπής δεν θα αναιρούσε τον εαυτό της, ενώ άλλοι θεωρούν πως αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο της, αλλά και η καλύτερη στάση απέναντι στη συνέπεια, ότι προτιμά να αλλάζει για να αληθεύει αντί να είναι ψευδώς και επιφανειακά συνεπής αλλά πραγματικά τα θεμέλια να είναι στον αέρα.
Η σύγκρουση μεταξύ πίστης και επιστήμης οφείλεται σε προσωπικές διαμάχες και θέσεις ανθρώπων.
Η επιστήμη δεν έχει λόγο να πολεμήσει την πίστη, ένας επιστήμονας μπορεί να έχει πολλούς. Αντίστοιχα η πίστη δεν έχει λόγο να πολεμήσει την επιστήμη, ενώ ένας πιστός μπορεί να έχει πολλούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας