Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Οθόνη

Αυτές οι ταινίες έχουν επιλεγεί με τρόπο ώστε να αντανακλούν την ποικιλία των πιθανών προσεγγίσεων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων -μερικά μπορεί ακόμη και να σας εκπλήξουν. Οι τίτλοι δίνονται στην γλώσσα προέλευσης, μαζί με μετάφραση στα ελληνικά όπου υπάρχει.
Επίσης περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για την ημερομηνία κυκλοφορίας, το σκηνοθέτη και τη χώρα προέλευσης των ταινιών.
Οικονομική Παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Τα χαμίνια της Ισταμπούλ (Yusul ile Kenan)
Ομέρ Καβούρ, 1979, Τουρκία
Η ιστορία των παιδιών του δρόμου στην Ισταμπούλ, που συχνά πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης, αλλά προσπαθούν να συνεχίσουν τη δύσκολη ζωή τους δίνοντας κουράγιο το ένα στο άλλο, σε μια πόλη που δεν έχει θέση γι' αυτό.
Οι Bιρτουόζοι (Brassed Οff)
Mαρκ Χέρμαν, 1997, M.Βρετανία
Πώς η μπάντα πνευστών που δημιουργεί μια ομάδα ανθρακωρύχων, δίνει νόημα στη ζωή τους που κατατρύχεται από την ανεργία και την οικονομική ανέχεια.
Η Ευτυχισμένη Ζωή των Αγγέλων (La Vie Revee des Anges)
Ερίκ Ζονκά, 1998, Γαλλία
Δύο σύγχρονα νεαρά κορίτσια στη Γαλλία, στο μεταίχμιο της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της φτώχειας, ζουν σε ένα όνειρο γιατί η πραγματικότητα δεν τους επιτρέπει να ζήσουν αληθινά.
Η Υπόσχεση (La Promese)
Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν, 1996, Βέλγιο
Ο μικρός Ιγκόρ μεγαλώνει δίπλα στον πατέρα του ο οποίος εκμεταλλεύεται παράνομους μετανάστες, νοικιάζοντάς τους στέγη και προσφέροντάς τους δουλειά με άθλιους όρους. ΄Όταν ένας από αυτούς πεθαίνει από λάθος του πατέρα του, ο Ιγκόρ αρχίζει να καταλαβαίνει την πραγματικότητα που τον περιβάλλει και η σχέση τους θα δοκιμαστεί.
Τ' όνομά μου είναι Τζο (My name is Joe)
Κεν Λόουτς, 1998, Μ.Βρετανία
Δύο τριαντάρηδες αντιήρωες, ένας άνεργος πρώην αλκοολικός και μια κοινωνική λειτουργός ερωτεύονται με φόντο την πιο σκληρή γειτονιά της Γλασκόβης.
Ανθρώπινο Δυναμικό (Resources Humaines)
Λοράν Καντέ, 1999, Γαλλία
Ο Φρανκ γίνεται υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού στο εργοστάσιο που δουλεύει ο πατέρας του. Όταν οι προτάσεις του για βελτίωση της παραγωγικότητας δίνουν αφορμή για απόλυση αρκετών από τους εργαζομένους, η σχέση με την οικογένειά του και την τοπική κοινωνία θα διαταραχθούν αμετάκλητα.
Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι και γυναικεία δικαιώματα
Ladybird, Ladybird
Κεν Λόουτς, 1994, M.Βρεττανία
Μια γυναίκα βλέπει τα παιδιά της να απομακρύνονται ένα-ένα από κοντά της, από τις κοινωνικές υπηρεσίες που κρίνουν ότι δεν μπορεί να τα αναθρέψει κανονικά. Είναι σχεδόν αβάστακτη η σκηνή όπου τα δικαιώματα της μητέρας αφαιρούνται τελείως από την ηρωίδα, ιδίως το δικαίωμα να αγαπάει τα παιδιά της.
Hazal
Αλή Ογκζεντόρκ, 1980, Τουρκία
Το πορτραίτο της ζωής μιας γυναίκας της Ανατολίας
Θα χιονίσει τα Χριστούγεννα; (Y aura-t-il de la neige a Noel?)
Σαντρίν Βεϊσέ, 1996, Γαλλία
Παρότι ο σύζυγός της καταρρακώνει την αξιοπρέπειά της κάθε μέρα, η ηρωίδα καταφέρνει να συνεχίσει μόνον για χάρη των παιδιών της και με την ελπίδα ότι θα χιονίσει τα Χριστούγεννα.
Ο Κύκλος (Dayereh)
Tζαφάρ Παναχί, 2000, Ιράν
Μια συγκλονιστική ταινία για την κατάσταση των γυναικών του Ιράν και το φαύλο κύκλο καταπίεσης στον οποίο βρίσκονται και από όπου αδυνατούν να ξεφύγουν.
Μυστικά και Ψέματα (Secrets and Lies)
Μάϊκ Λι, 1996, Μεγάλη Βρετανία
Μετά το θάνατο των εύπορων θετών γονιών της, μια νεαρή μαύρη οφθαλμίατρος ανακαλύπτει τελικά τη φυσική της μητέρα, μια λαϊκή γυναίκα, εργάτρια και λευκή. Πράγματα που έπρεπε να είχαν ειπωθεί χρόνια πριν, βλέπουν τώρα το φως και φέρνουν τη λύτρωση.
Διαζύγιο αλά Ιρανικά (Divorce Iranian Style)
Κιμ Λονζινόττο και Ζίμπα Μιρ-Χοσεϊνί, 1998, Μ. Βρετανία
Η συγκινητική καταγραφή όσων διαδραματίζονται στη ζωή τριών Ιρανών γυναικών που προσπαθούν να πάρουν διαζύγιο. Μέσα από συνεντεύξεις με πολλά απρόοπτα και ζωντανά αποσπάσματα δικών οικογενειακού δικαίου, παρουσιάζεται μια διαφορετική εικόνα του Ιράν πέρα από τα στερεότυπα των ομήρων και των κοινωνικών και θρησκευτικών περιορισμών.
Πως να είσαι ελεύθερος όταν το παρελθόν δηλητηριάζει το παρόν
Trahir
Ράντου Μιχαϊλιάνου, 1995, Ρουμανία

Η σκιά της Σεκιουριτάτε κρέμεται βαριά πάνω από τη Ρουμανία. Μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου όλοι ανακαλύπτουν ότι κάποιος τους έχει προδώσει - ακόμη και οι πιο στενοί τους φίλοι.
Ψεύτης ΄Ηλιος (Soleil Τrompeur)
Νικίτα Μιχάλκοφ, 1994, Ρωσία
Το όνειρο μιας κοινωνίας ισότητας ήταν επικίνδυνο, οδηγώντας πολλούς που το πίστεψαν, στο θάνατο. ΄Ενα φιλμ από έναν «μαιτρ» της σκηνοθεσίας, του οποίου ο πατέρας ήταν από τους αρχηγέτες του Κόκκινου Στρατού.
Lamerica
Τζόρτζιο Αμέλιο, 1993, Ιταλία
Πλοία γεμάτα με Αλβανούς που ρισκάρουν τη ζωή τους, προσπαθούν να φθάσουν στην Ιταλία. ΄Οταν το φιλμ κυκλοφόρησε, προκάλεσε σκάνδαλο. Επτά χρόνια αργότερα, το όνειρο του «Lamerica» είναι ακόμη μια πραγματικότητα για τους ανθρώπους που είναι έτοιμοι να ρισκάρουν ο,τιδήποτε.
Mαύρη γάτα, ΄Ασπρη γάτα (Black cat, White cat)
Eμίρ Κουστουρίτσα, 1998, Γιουγκοσλαβία
Αν ο κόσμος δείχνει να έχει χάσει τη λογική του, τότε ο μόνος τρόπος να επιβιώσεις είναι να τον κοιτάζεις με έναν `τρελό' τρόπο, δεν είναι έτσι;
Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Berlin in Berlin
Σονάν Τσετίν, 1994, Γερμανία
Μεγαλειώδης μεταφορά γύρω από την παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών στη Δυτική Ευρώπη. Ένας νέος Γερμανός βρίσκεται αποκλεισμένος στο σπίτι μιας τουρκικής οικογένειας στο Βερολίνο.
Το πεπρωμένο (Al Massir)
Γιουσέφ Τσαχίν, 1997, Αίγυπτος
Ένας ύμνος στην ανεκτικότητα, ένα μήνυμα ειρήνης ενάντια στο φανατισμό. Ένα ταξίδι στη σύντομη περίοδο της Ευρωπαϊκής ιστορίας όταν το Βασίλειο της Ανδαλουσίας στη Γρενάδα αποτελούσε πρότυπο ανθρωπισμού, ενώ την ίδια στιγμή η υπόλοιπη Ευρώπη «καίγονταν» στις φλόγες της Ιεράς Εξέτασης.
Το Mίσος (La Haine)
Ματιέ Κασοβίτς, 1994, Γαλλία
Σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού που κατοικείται από άνεργους και περιθωριακούς μετανάστες, οι νεαροί της περιοχής συγκρούονται όλη τη νύχτα με τις δυνάμεις καταστολής. Η ρατσιστική θηριωδία της αστυνομίας έχει οδηγήσει σε εξέγερση τους κατοίκους. Μέσα από τα μάτια τριών φίλων παρακολουθούμε την ένταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη ανά πάσα στιγμή.
Το δικαίωμα εκείνων που είναι διαφορετικοί
Η Σιωπή (Le Silence)
Μοshen Makhmalhaf, 1996, Ιράν
Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν και σε εκείνους με φυσικές ιδιαιτερότητες. ΄Ένα συγκλονιστικό φιλμ για ένα κωφό παιδί που αναπαριστά την Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν για τους μικροπωλητές στη λαϊκή αγορά.
Tragedie burlesque
Γκόραν Μάρκοβιτς, 1999, Γιουγκοσλαβία
Ο Διευθυντής μιας ψυχιατρικής κλινικής στο Βελιγράδι φθάνει στο απροχώρητο, μη έχοντας πόρους για να περιθάλψει τους ασθενείς του. Αποφασίζει να τους αφήσει ελεύθερους να βγουν στο δρόμο και να διαδηλώσουν. Όταν το πιο «τρελό» είναι μάλλον το πιο «κανονικό».
Shine, ο Σολίστας
Scott Hicks , 1996, Aυστραλία
Η αληθινή ιστορία του πιανίστα Ντέϊβιντ Χέλφγκοτ, ενός υπερταλαντουχου ατόμου, που μεγάλωσε μέσα σε ένα μουσικόφιλο αλλά αυταρχικό οικογενειακό περιβάλλον, έζησε για μια δεκαετία σε ψυχιατρείο και στη συνέχεια ξεκίνησε μια δεύτερη καριέρα παίζοντας με μοναδικό τρόπο κομμάτια σε ένα μπαρ.
Αναζητώντας νέες κοινότητες
Καλή Πατρίδα Σύντροφε
Λευτέρης Ξανθόπουλος, 1993, Ουγγαρία/Ελλάδα
Kάποιοι μετανάστες Έλληνες κομμουνιστές που είχαν καταφύγει στην Ουγγαρία στο τέλος του εμφυλίου πολέμου, απελαύνονται κατά την πτώση του Σοβιετικού μπλοκ. Προσπαθούν να διατηρήσουν την κοινότητά τους όσο πιο καλά μπορούν.
Dans ce pay-la
Λύντια Μποντρόβα, 1998, Ρωσία
Ένα χωριό στη Σιβηρία προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσα σε μικρά σχέδια για το μέλλον και μεγάλες καταστροφές, ανάμεσα στο μπουκάλι της βότκα και στα τελευταία κομμάτια του καταρρέοντος κομμουνισμού.
Drole de Felix
Ολιβιέ Ντουκαστέλ και Ζακ Μαρτινώ, 1999, Γαλλία
Ο Φελίξ, ένας ομοφυλόφιλος νέος, προσπαθεί να βρει τον πατέρα του. Στο ταξίδι του από το Βορρά στο Νότο της Γαλλίας, γνωρίζει διαφορετικούς ανθρώπους που γίνονται η νέα του οικογένεια.
Απ'το Χιόνι
Σωτήρης Γκορίτσας, 1993, Ελλάδα
Η κολασμένη κάθοδος τριών προσφύγων από την Αλβανία «από το χιόνι» ως το «βυθό» της Ομονοίας. Εκεί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα, την φθορά του ονείρου. ΄Οταν ο Θωμάς θα βρει έναν άκαιρο και παράλογο θάνατο στο γιαπί μιας πολυκατοικίας, ο αφηγητής θα αποφασίσει να επιστρέψει στο χιόνι, εκεί όπου τουλάχιστον τα όνειρα διατηρούνται.
Το Τελευταίο Καταφύγιο (The Last Resort)
Πολ Παβλικόφσκι, 2000, Μ.Βρετανία
Μια γυναίκα από τη Ρωσία έρχεται στη Μ. Βρεττανία για να συναντήσει το μνηστήρα της. Μπορεί να μπει στη χώρα μόνον εάν δηλώσει την ιδιότητα του πρόσφυγα. Θα πρέπει να μείνει σε ένα κέντρο προσφύγων για ενάμισι χρόνο όπου το μόνο που έχει είναι κουπόνια για φαγητό και άθλιες συνθήκες διαμονής.
Τα δικαιώματα του παιδιού
Τα Παιδιά του Παραδείσου (Bacheha - Ye Aseman)
Μαζίντ Μαζίντι, 1997, Ιράν.
Ο Αλί και η Ζόρα είναι δυο αδέλφια που ζουν σε μια φτωχογειτονιά του Ιράν. ΄Ενα τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται όταν ο Αλί χάνει το μοναδικό ζευγάρι παπούτσια της αδελφής του. Μόνη λύση είναι να τα ξαναβρούν. Τα δύο παιδιά ξεκινούν μια περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης. Μέσα από τα παιδικά τους μάτια το Ιράν ξετυλίγεται μπροστά μας...
Τα Βλέμματα των Φαναριών
Κωστής Ζώης, 1997, Ελλάδα.
Τα παιδιά των φαναριών. Ψάχνουν με το βλέμμα τους ανάμεσα από τα τζάμια και τα ανοιχτά παράθυρα για την προσοχή μας. Αποφεύγουμε το βλέμμα τους, αρνούμαστε ευγενικά, αρνούμαστε σχεδόν θυμωμένα και βάζουμε σε κίνηση τους καθαριστήρες. Είναι όμως παιδιά, που τα απόκοψαν νωρίς από το περιβάλλον τους...
Salaam Bombay
Mίρα Ναϊρ, 1998, Ινδία
Οι ιστορίες των παιδιών του δρόμου στη Βομβάη και οι προσπάθειές τους να επιβιώσουν σ' ένα σκληρό περιβάλλον. Ευκαιριακή εργασία, επαιτεία και το μόνιμο άγχος της αστυνομίας.
Το Σχολείο
Μαριάννα Οικονόμου, 2001, Ελλάδα.
Ένα σχολείο της Αθήνας, το διαπολιτισμικό δημοτικό του Βοτανικού με πολλούς τουρκόφωνους μαθητές, γεφυρώνει δύο διαφορετικούς κόσμους. Καταγράφεται η προσπάθεια των δασκάλων να στήσουν ένα «κανονικό» σχολείο παρά τις αντιξοότητες από πολιτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις.
Για περισσότερες επιλογές ταινιών, η Unicef διαθέτει δανειστική βιντεοθήκη με ταινίες που αναφέρονται στα προβλήματα των παιδιών. Τηλ: 7784184, φαξ: 7783829, 7702203, www.unicef.gr, Ξενίας 1, 11527 Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...