Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Δύο πλούσιοι, δυο διαφορετικοί τρόποι ζωής

Μπορείς κάνεις κλικ  εδω για να ακούσεις τη συνάντηση του Ιησού με τον ευσεβή πλούσιο και τον Ζακχαίο.

Στην πρώτη περίπτωση ένας άνθρωπος με πολλά πλούτη, πλησιάζει το Χριστό και τον ρωτάει, τι πρέπει να κάνει για ν' αποκτήσει την αιώνια ζωή.
Τι ζήτησε λοιπόν απο τον πλούσιο  ο Χριστός; Να πουλήσει όλα  τα υπάρχοντά του, να  μοιράσει τα χρήματα στους φτωχούς και να τον ακολουθήσει. Όλα του όμως τα υπάρχοντα και όχι να αρκεστεί σε κάποια φιλανθρωπική πράξη.Για τον Χριστό το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή στη ζωή του Θεού.Αυτός είναι ο αληθινός θησαυρός και όποιος θέλει να τον αποκτήσει πρέπει να δώσει όλα όσα έχει.
Το έχει φανερώσει με τις σχετικές παραβολές :
"Η Βασιλεία του Θεού μοιάζει με θησαυρό κρυμμένο στο χωράφι. Ένας άνθρωπος που δουλεύει στο χωράφι, καθώς σκάβει βρίσκει θαμμένο έναν ολόκληρο θησαυρό.Τον ξανασκεπάζει από το φόβο του μη του τον πάρει κανείς, κι ύστερα τρέχει, πουλά όλα τα υπάρχοντά του και αγοράζει το χωράφι εκείνο. Έτσι ο θησαυρός γίνεται δικός του.
Η Βασιλεία του Θεού μοιάζει ακόμη με πολύτιμο μαργαριτάρι.Ένας έμπορος μαργαριταριών έψαχνε πάντα να βρει τα πιο ωραία. Και ξαφνικά, ανάμεσα στα άλλα , ξεχωρίζει ένα μαργαριτάρι μοναδικό, ασύγκριτης αξίας. Πουλάει όλα τα υπάρχοντά του και αγοράζει το ακριβό μαργαριτάρι."
Ποιά ήταν η απόφαση του πλούσιου νέου; Απογοητεύτηκε με την απάντηση του Χριστού, έσκυψε το κεφάλι και έφυγε απογοητευμένος. Μάλλον δεν του άρεσε που έπρεπε να αποχωριστεί τα πλούτη του.Επέλεξε να τα κρατήσει και να απομακρυνθεί....
Και ο Ζακχαίος; Πλούσιος κι αυτός και αρχιτελώνης. Αδιαφορεί για το όνομά του και για τα σχόλια που τυχόν θα ακουγόταν για την πράξη του και αποφασίζει να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο για να μπορέσει να δει καλύτερα τον Χριστό.
Και ο Ιησούς του ανακοινώνει πως θα επισκεφτεί το σπίτι του!!!Ανατροπή για τα δεδομένα της εποχής....θα πάει να φάει στο σπίτι ενός τελώνη....απατεώνα....κλέφτη...αμαρτωλού!!!
Ο πρώτος , πλούσιος ρωτάει τον Ιησού τι χρειάζεται να αλλάξει στη ζωή του για να κερδίσει τη Βασιλεία του Θεού. Μόνος του ρωτάει , κι επιμένει.....αλλά....δεν τον ικανοποιεί η απάντηση και φεύγει απογοητευμένος. Όμως δεν ήταν ο Ιησούς που απαίτησε να πουλήσει την περιουσία του. Ο νεαρός πλούσιος έψαχνε να βρει κάτι περισσότερο, πέρα από την τήρηση των εντολών και του νόμου.Αλλά μάλλον....κάπως αλλιώς φανταζόταν την απάντηση.
Και ο Ζακχαίος;Σκαρφάλωσε σε ένα δέντρο γιατι είχε ακούσει τόσα για τον Ιησού και ήθελε να τον δει.Και ο Χριστός του ανακοίνωσε πως θα τον επισκεφτεί στο σπίτι του.
Έτσι έγινε. Ο Ζακχαίος τον υποδέχτηκε με χαρά .Και ο Ιησούς δεν ζήτησε τίποτα...
Αλλά ο Ζακχαίος...έδωσε χωρίς να του ζητηθεί. Αποφάσισε να δώσει πίσω τη μισή του περιουσία για να ανταποδώσει στο τετραπλάσιο όσα πήρε με απάτη.

Αληθινά ευσεβής και αξιοσυμπαθητος ο ένας. Αμαρτωλός και μισητός ο άλλος.
Ο πρώτος ζητούσε από τον Ιησού απόδειξη τρόπου ζωής , για να κληρονομήσει την αιώνια ζωή.
Δυστυχισμένος ο δεύτερος, από τον τρόπο ζωής του, ζητούσε ελπίδα για διέξοδο.
Ο πρώτος πήρε το δρόμο της επιστροφής άπρακτος.Ο Σωτήρας του κόσμου δεν μπόρεσε να τον σώσει.
Στον Ζακχαίο ανοίχτηκε λεωφόρος αλλιώτικης ζωής.Ανατροπές ζωής εξόχως σημαδιακές!
Τι έχει τελικά σημασία;Η διάθεση του καθενός να ακολουθήσει τον Ιησού ή όχι. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο......
Επιμέλεια: Αθανασίου Ελένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...