Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Κάιν και ΆβελPD_3Το βιβλίο της «Γένεσης» συνεχίζει την αφήγηση με την πορεία των απογόνων των πρωτόπλαστων μετά την εκδίωξή τους από τον Παράδεισο. Στο τέταρτο κεφάλαιο μπορούμε να διαβάσουμε για τον Κάιν και τον Άβελ, τα παιδιά του Αδάμ και της Εύας.
Όταν ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα, τους ευλόγησε και τους είπε ν’ αυξάνουν και να πληθαίνουν και να γίνουν κύριοι όλης της γης. Αυτή η ευχή συνόδευε τους πρωτόπλαστους και μετά την εκδίωξή τους από τον Παράδεισο. Ο Αδάμ και η Εύα αξιώθηκαν να αποκτήσουν πολλά παιδιά. Τα δύο πρώτα τους ήταν αγόρια, ο Κάιν και ο Άβελ. Ο Κάιν όταν μεγάλωσε έγινε γεωργός και ο Άβελ βοσκός.
Τα δυο παιδιά είχαν μάθει από τους γονείς τους να προσφέρουν στον Θεό θυσίες και προσευχές. Διάλεγαν τους καλύτερους καρπούς της γης, που με πολύ κόπο και ιδρώτα αποκτούσαν, ή τα καλύτερα ζώα από το κοπάδι και τα έκαιγαν πάνω στο θυσιαστήριο. Έτσι πίστευαν ότι ο Θεός θα τους έβλεπε με ευσπλαχνία και θα συγχωρούσε τη βαριά τους αμαρτία, που είχε γίνει αφορμή να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο.
Ο Άβελ είχε πολύ καθαρή και αγνή καρδιά. Αγαπούσε βαθιά τον Θεό και Του πρόσφερε με πολλή προθυμία τους καλύτερους καρπούς. Ο Κάιν έκανε τις θυσίες του από συνήθεια, χωρίς ιδιαίτερη ευλάβεια και αγάπη στον Θεό. Ο Θεός όμως γνωρίζει τις καρδιές των ανθρώπων, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Δεχόταν λοιπόν με ευχαρίστηση τις θυσίες του Άβελ και αποστρεφόταν την προσφορά του Κάιν. Αυτό το κατάλαβε ο Κάιν και στεναχωρέθηκε πάρα πολύ. Ζήλεψε και μίσησε τον αδελφό του.
Ο Θεός μίλησε πατρικά στον Κάιν: «Γιατί είσαι τόσο θυμωμένος; Αν πράξεις το σωστό, θα ηρεμήσεις. Μην οργίζεσαι με τον αδελφό σου. Κυριάρχησε πάνω στην αμαρτία που προσπαθεί σαν θηρίο να σε νικήσει».
Δυστυχώς ο Κάιν δεν κατάφερε να νικήσει την οργή και τη ζήλια του. Μια μέρα είπε στον αδελφό του: «Πάμε στα χωράφια;». Ο Άβελ τον ακολούθησε ανυποψίαστος. Εκεί ο Κάιν όρμησε εναντίον του, τον χτύπησε δυνατά και τον σκότωσε. Εκείνη τη στιγμή συνέβη ο πρώτος θάνατος πάνω στη γη και μάλιστα ο πρώτος φόνος. Ο Κάιν, ολομόναχος και πάρα πολύ ταραγμένος και φοβισμένος, έφυγε μακριά από τον τόπο του εγκλήματός του. Από ποιον όμως να κρυφτεί; Από το Θεό που τα βλέπει και τα γνωρίζει όλα;
Ο Θεός λοιπόν ρώτησε τον Κάιν: «Πού είναι ο αδελφός σου;»
Κι εκείνος απάντησε: «Δεν ξέρω. Μήπως είμαι φύλακας του αδελφού μου;». Δυστυχώς ο Κάιν μίλησε με σκληρότητα και αυθάδεια. Κι ο Θεός αυστηρά του είπε: «Τι πήγες κι έκανες; Το αίμα του αδερφού σου φωνάζει σε μένα γοερά από τη γη! Από δω και πέρα η ίδια η γη που δέχτηκε το αίμα του αδελφού σου θα σε καταριέται. Θα την καλλιεργείς και δεν θα σου αποδίδει καρπούς. Σαν φυγάς θα περιπλανιέσαι και πουθενά δεν θα βρίσκεις ανάπαυση».
Ο Κάιν συντετριμμένος είπε στον Κύριο: «Είναι πολύ βαριά η τιμωρία μου! Δεν μπορώ να την αντέξω! Με διώχνεις από τη γη μου. Θα είμαι φυγάς και όποιος με βρει θα με σκοτώσει!». Κι ο Θεός αποκρίθηκε: «Όποιος σε σκοτώσει θα αντιμετωπίσει επταπλάσια εκδίκηση». Κι έβαλε σημάδι στον Κάιν, για να μην τον σκοτώσει κανείς.
Ο Κάιν έφυγε μακριά από τη χώρα που ζούσε ως τότε και κατοίκησε στη χώρα Νωδ, ανατολικά της Εδέμ.
Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε την αφήγηση του κειμένου.Pemptousia-gia-paidia-Footer-600x1221 
Πηγή/Αναδημοσίευση:http://www.pemptousia.gr/2013/02/47471/

5 σχόλια:

 1. Μερικές ερωτήσεις...

  1) Που ακριβώς είναι γραμμένο ή υπονοείται ότι: «Ο Άβελ είχε πολύ καθαρή και αγνή καρδιά. Αγαπούσε βαθιά τον Θεό και Του πρόσφερε με πολλή προθυμία τους καλύτερους καρπούς. Ο Κάιν έκανε τις θυσίες του από συνήθεια, χωρίς ιδιαίτερη ευλάβεια και αγάπη στον Θεό»;

  2) Γιατί ο Θεός ρωτά τον Κάιν που είναι ο αδελφός του; Ως παντογνώστης δεν το γνωρίζει ο ίδιος;

  3) Από ποιόν θα μπορούσε να κινδυνεύει ο Κάιν, ώστε να τον σημαδέψει ο Θεός;

  4) Που βρήκε γυναίκα ο Κάιν;

  Ευχαριστώ και ευελπιστώ σε σαφείς απαντήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κύριε Π - Δ
   Το πάρε σας λυπούμαι φτωχό και αφελές, το δώσε σας ακόμη φτωχότερο και αφελέστερο. Είμαι σίγουρη πως μπορείτε πολύ καλύτερα να κάνετε στη ζωή σας από το να προσφεύγετε σε τέτοιου είδους σχόλια, τα οποία πιστέψτε με, δεν σας τιμούν. Ο ζήλος σας θα μπορούσε να αποδώσει χρήσιμους καρπούς, αν δεν το δηλητηρίαζε η ζήλεια που είναι εμφανέστατη. Εκτίθεσται ανεπανόρθωτα και δεν αξίζει να κάνετε τόσο κακό στον εαυτό σας.

   Διαγραφή
 2. Κυρία Αθανασίου, ποιός ο λόγος που δεν απαντάτε; Δεν γνωρίζετε ή απαξιείτε;

  Σε καμμιά περίπτωση πάντως δεν δικαιολογείστε. Αν σας ρωτούσε κάποιος μαθητής σας δεν θα απαντούσατε; Είστε ΔΗΜΟΣΙΑ εκπαιδευτικός και οφείλετε να δίνετε λόγο για τα σκουπίδια με τα οποία γεμίζετε τα κεφάλια των παιδιών. Τεκμηριώστε λοιπόν τον λόγο σας.

  Αναμένω λοιπόν έστω και μια απάντηση σε κάποια από τις ερωτήσεις μου. Για να μην σας «κουράσω», απαντήστε μόνο στην πρώτη.

  Η μη απάντηση, θα θεωρηθεί παραδοχή άγνοιας και ανεπάρκειας. Οπότε, θα αναγκαστώ να σχολιάσω ανάλογα τη στάση σας στη δική μου σελίδα.

  Ευχαριστώ και πάλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή σας μέρα και καλή χρονιά!
   Εννοείται πως δεν απαξιώ ...αν το έκανα δεν θα είχα δημοσιεύσει το σχόλιό σας.
   Αλλά το κείμενο αυτο είναι αναδημοσιευμένο και αναφέρεται καθαρά η πηγή!
   Επομένως, δεν χρειάζεται να "τεκμηριώσω τον λόγο μου" γιατι δεν πρόκειται γαι δικό μου λόγο.
   Σας ευχαριστώ πολύ.

   Διαγραφή
 3. Καλησπέρα σας κ.Π-Δ (Πάρε-Δώσε)...
  Δεν αφήνετε καλύτερα τα παιδιά και την καλή τους δασκάλα, να τους διδάσκει τα Όμορφα του Θεού Γράμματα ,και να μας έρθετε από δω; (http://monopatia-pou-diastavronontai.blogspot.gr/search/label/%CE%91%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82) να μας ρωτήσετε τα «δικά σας σκουπίδια που γεμίζετε τα κεφάλια των ανίδεων ανθρώπων(δική σας φρασεολογία)», συγχωρέστε με, δεν είναι η λεκτική διατύπωση που χρησιμοποιώ στους διαλόγους μου, αλλά για την δική σας αντιληπτική κατανόηση το έγραψα.

  Ευχαριστώ και ευελπιστώ σε ευπρεπή διάλογο προς όφελος των αναγνωστών σας.

  Χαίρεσθε εν Κυρίω Πάντοτε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...