Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η θαυμαστή μεταστροφή ενός αρνητή στην Ορθοδοξία

Κριτική του βιβλίου του Κλάους Κένεθ Χιλιάδες μίλια προς τον τόπο της καρδιάς – από το σκοτάδι του μίσους στον Γέροντα Σωφρόνιο, εκδόσεις Εν πλω.
Τον περασμένο Ιούλιο κατά την επίσκεψή μου στη μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου έξω από την Ναύπακτο μου προτάθηκε από τις εκεί αδελφές η μελέτη του παραπάνω βιβλίου. Μετά από προσεκτική μελέτη έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:
  1. Το βιβλίο αν και ογκωδέστατο -418 σελίδες συνολικά- δεν κουράζει, καθότι η πλοκή του είναι ιδιαίτερα συναρπαστική, μια και ο συγγραφέας πέρασε από πολλά πολύ δύσβατα μονοπάτια (γονική εγκατάλειψη, ναρκωτικά, συμμετοχή σε συμμορίες, προσχώρηση σε ισλαμισμό, βουδισμό, ινδουισμό, λατινοαμερικάνικο αποκρυφισμό) μέχρι που μέσω της επαφής του με τον προτεσταντισμό να γνωρίσει τον αγίας φήμης γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ το 1983 και τελικά να βαφτισθεί ορθόδοξος το 1986.
  2. Πολύ σημαντικό ρόλο στην αποστροφή του προς την Ορθοδοξία έπαιξε η από πολύ νωρίς εγκατάλειψη της οικογένειας από τον πατέρα, καθώς και η έντονη ενασχόληση της μητέρας του με την μαγεία. Να λοιπόν πόσο επίκαιρα είναι τα λόγια του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Ντοστογιέφσκυ: «Ευτυχισμένος στη ζωή είναι αυτός που πέρασε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια», άρα η ευθύνη όλων των γονέων προς τα παιδιά τους είναι τεράστια.
  3. Ο Κλάους Κένεθ όταν σε νεαρή ηλικία παραδόθηκε από την μητέρα του σε έναν καθολικό ιερέα έτσι ώστε να ανατραφεί καλύτερα, έπεσε θύμα βιασμού από τον πρώτο για εφτά ολόκληρα χρόνια, πράγμα που το κουβαλούσε σαν στίγμα πολλά χρόνια μισώντας τον χριστιανισμό. Πάνω από όλα η ζωή των χριστιανών και όχι ο λόγος τους πρέπει να είναι φως για όλους τους ανθρώπους.
  4. Ολοκληρώνω την μικρή αυτή παρουσίαση με τα τελευταία λόγια του συγγραφέα του: ’’Ακόμα κι αν είμαι ο χειρότερος όλων των ανθρώπων δεν θα πάψω ποτέ να ποθώ το έλεος και την παρουσία του Κυρίου’’. Ο Θεός όσο ζούμε, πάντοτε μας περιμένει κοντά Του κατά το ψαλμικό: «Το έλεός σου Κύριε καταδιώξει με πάσας τας ημέρας της ζωής μου».
Σπύρος Γκ.

Πηγή/Αναδημοσίευση: http://istologio.org/?p=674

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...