Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από τη Θεία Ευχαριστία

           Η Θεία Ευχαριστία δεν είναι μια ατομική υπόθεση ξεκομμένη από την κοινωνική ζωή. Ακόμα και η ονομασία της "Θεία Κοινωνία" δείχνει ότι είναι το γεγονός που κάνει την Εκκλησία αυτό που είναι : δηλαδή κοινότητα ανθρώπων που ενώνονται με το Χριστό, ώστε να αποτελούν Σώμα Του.
           Αυτό που στη Θεία Κοινωνία μεταμορφώνεται σε Σώμα και Αίμα Χριστού είναι το ψωμί και το κρασί, δηλαδή δύο βασικά υλικά της ανθρώπινης τροφής. Έτσι ο ίδιος ο Χριστός προσφέρεται σε όλους χωρίς καμία διάκριση, χωρίς ιεράρχηση σε ανώτερες και κατώτερες τάξεις, χωρίς υποταγή στις εξουσίες, χωρίς να υπόκεινται στους άδικους κοινωνικούς θεσμούς, αλλά δείχνοντας, όπως λέει παρακάτω ο Χρυσόστομος, ποια είναι η αληθινή Κοινωνία:
            " Από ένα άγιο Ποτήριο τρώμε όλοι το σώμα και το αίμα του Κυρίου. Δε χάρισε ο Θεός στον πλούσιο το περισσότερο και το καλύτερο και στον φτωχό το χειρότερο και λιγότερο, αλλά όλους τους κάλεσε σε συμμετοχή και των υλικών και των πνευματικών του αγαθών και τους έδωσε ίση μερίδα...Από που λοιπόν προέρχεται η ανισότητα στη ζωή των ανθρώπων; Από την πλεονεξία και αλλαζονεία των πλουσίων"

Ορθόδοξη Παρέμβαση, τ.5, Δεκέμβρης 1995

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...