Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Αποστολή : Ρουάντα / Ένα εκπαιδευτικό - διαδραστικό παιχνίδι από την ActiοnAid

Το τμήμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης της ActionAid Ελλάς παρουσιάζει διαδικτυακά το πρώτο παιχνίδι στρατηγικής, με θέμα την αναπτυξιακή βοήθεια και τίτλο Αποστολή: Ρουάντα.

Η Αποστολή: Ρουάντα, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω και προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία για συνεργασία, μεταξύ μιας μικρής ομάδας παιδιών, ενός γονέα με το παιδί του, όπως επίσης αξιοποιείται ως εκπαιδευτικό υλικό στο σχολικό περιβάλλον.

Το σενάριο του παιχνιδιού βασίζεται στην πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι σε μια χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής και τα αναπτυξιακά έργα που αναφέρονται ,αποτελούν παραδείγματα από το συνολικό έργο της ActionAid στη Ρουάντα. (Όροι Συμμετοχής παραγρ. 7)

Ο παίκτης του παιχνιδιού, ως εκπρόσωπος της ActionAid στη Ρουάντα, συνεργάζεται με τους κατοίκους και επιλέγει τα έργα, τα οποία θα αναπτύξουν την κοινότητα και θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητά της. Η ανατροφοδότηση στις επιλογές του παίκτη έρχεται άμεσα, επομένως τον ενθαρρύνει στο να συνεχίσει ή τον βοηθά να προσαρμόσει τη στρατηγική του. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, που στόχο έχει να παρουσιάσει την αναπτυξιακή πορεία, να ευαισθητοποιήσει τους παίκτες σε θέματα της Υποσαχάριας Αφρικής και να δώσει ερεθίσματα για τη δημιουργία σκέψης ενεργού πολίτη. Τέλος, όπως και στην πραγματικότητα, ο βαθμός δυσκολίας των αποφάσεων κλιμακώνεται, καθώς ο παίκτης προχωρά το έργο του στην κοινότητα, ενώ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού του δίνονται πολλαπλές ευκαιρίες για βελτίωση ή αναθεώρηση της στρατηγικής του, μέσα από σύντομα βοηθητικά κουίζ.Το παιχνίδι προτρέπει κάθε παίκτη να συνεργαστεί ή να συμβουλευτεί τρίτους, για να πάρει αποφάσεις κι έτσι αποτελεί χρήσιμο μαθησιακό εργαλείο για μια σχολική τάξη.

Το Αποστολή: Ρουάντα είναι σχεδιασμένο σε τεχνολογίες οικείες των παιδιών, τηρώντας όλες τις βασικές δομές διαδικτυακών παιχνιδιών στρατηγικής. Ο παίκτης μπαίνει σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης τόσο των συνθηκών ζωής όσο και του περιβάλλοντα χώρου της Ρουάντας και έτσι έχει στη διάθεσή του όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να πάρει αποφάσεις και να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλάνο δράσης. Η παρουσίαση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της κοινότητας παρουσιάζονται κατάλληλα για παιδιά 10 ετών και άνω και ακολουθούν την πολιτική της ActionAid ως προς την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και την αναζήτηση επίλυσης των δυσκολιών με μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Μέση διάρκεια παιχνιδιού: 1,5 ώρα

Πάτα μέσα στο εικονίδιο και ξεκίνα το έργο της ActionAid στη Ρουάντα!

To 1994 ξέσπασε Γενοκτονία, κατατάσσοντας παγκοσμίως τη χώρα πρώτη σε αριθμό ορφανών επιζώντων παιδιών. Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στη Ρουάντα το 1997, όταν άρχισε να δουλεύει με τους πρόσφυγες που επέστρεφαν στη χώρα. Προτεραιότητα και αντικειμενικός στόχος των προγραμμάτων μας είναι η πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, σε επαρκή τροφή και τα δικαιώματα των γυναικών. Η ActionAid Ελλάς ξεκίνησε να υποστηρίζει την κοινότητα Γκιτέσι μέσω του προγράμματος Αναδοχής Παιδιού το 2009 δίνοντας έμφαση στους παραπάνω τομείς.

Πολύ πρόσφατα, τον Ιούνιο 2012, μια ομάδα 40 εθελοντών Aναδόχων ταξίδεψε στην κοινότητα Γκίτεσι με σκοπό την επισκευή του κτιρίου ενός Δημοτικού σχολείου. Περισσότερα για το ταξίδι τους μπορείτε να δείτεεδώ.

Η 7η του Απρίλη έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας της Ρουάντα και με αφορμή αυτό, το εκπαιδευτικό τμήμα της ActionAid Ελλάς σχεδίασε ένα φύλλο δραστηριότητας, για το σχολείο ή το σπίτι με τίτλο Επίσκεψη στη Ρουάντα με την ActionAid, το οποίο μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

Πηγή: http://education.actionaid.gr/mission

Το παιχνίδι Αποστολή: Ρουάντα καλλιεργεί την φαντασία των παικτών, ενισχύει την κριτική σκέψη και ενθαρρύνει τη δημιουργία στρατηγικής και έτσι προτείνεται ως εκπαιδευτικό εργαλείο και μέσα στην τάξη. Αποτελεί αφετηρία για προεκτάσεις και θέτει καίριους προβληματισμούς, που αντικατοπτρίζουν μια υπάρχουσα σύγχρονη πραγματικότητα, που απασχολεί όλους μας. Μέσα από το παιχνίδι, ο παίκτης έχει την ευκαιρία να αναπτύξει παγκόσμια σκέψη και να δημιουργήσει την αρχή μιας ταυτότητας ενεργού πολίτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός μπορεί να προσαρμόσει το Αποστολή: Ρουάντα στην τάξη, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση.

Α’ Δημοτικού
Μελέτη Περιβάλλοντος (θεματικές ενότητες):
Οι ανάγκες του ανθρώπου

Β’ Δημοτικού
Μελέτη Περιβάλλοντος (θεματικές ενότητες):
Οι ανάγκες και τα δικαιώματά μου, το νερό
Μαθηματικά (θεματική ενότητα):
Λύνω σύνθετα προβλήματα
8η Ενότητα: Κεφάλαια 45-50
Γλώσσα (θεματική ενότητα):
Να σου πω τι έμαθα;
ΤΠΕ

Γ’ Δημοτικού
Γλώσσα (θεματική ενότητα):
Ο κόσμος γύρω μας
Μελέτη Περιβάλλοντος (θεματικές ενότητες):
Τι χρειαζόμαστε για να ζούμε, Επικοινωνούμε και ενημερωνόμαστε
ΤΠΕ

Δ’ Δημοτικού
Γλώσσα (θεματικές ενότητες):
Το σχολείο γιορτάζει την ελευθερία και τη δημοκρατία, Εμένα με νοιάζει, Ιστορίες παιδιών, Όλοι διαφορετικοί όλοι ίδιοι
Μελέτη Περιβάλλοντος (θεματική ενότητα):
Επικοινωνούμε και ενημερωνόμαστε
Αγγλικά (θεματικές ενότητες):
School life and the world around us, Amazing people and places
Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή
Μαθηματικά
ΤΠΕ

ΣΤ’ Δημοτικού
Γεωγραφία (θεματική ενότητα):
Οι ήπειροι - Αφρική
Γλώσσα (θεματικές ενότητες):
Η ζωή σε άλλους τόπους, Τρόποι ζωής και επαγγέλματα, Πόλεμος και ειρήνη
Μαθηματικά
ΤΠΕ

Ευέλικτη Ζώνη

Γυμνάσιο & Λύκειο:
Αγγλικά (από Α’ Γυμνάσιου)
Πληροφορική (από Α’ Γυμνασίου)
Ιστορία (Β’ & Γ’ Γυμνασίου)
Τεχνολογία (Β’ Γυμνασίου)
Ερευνητικές Εργασίες – Project (Α’ ΓΕΛ)
Αρχές Οικονομίας (Β’ ΓΕΛ)
Διαχείριση Φυσικών Πόρων (Β’ ΓΕΛ)
Πολιτική και Δίκαιο (Β’ ΓΕΛ)
Τεχνολογία Επικοινωνιών (Β’ ΓΕΛ)
Έκφραση - Έκθεση (Γ’ ΓΕΛ)
Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου (Γ’ ΓΕΛ)
Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων (Γ’ ΓΕΛ)

Προγράμματα:
Περιβαλλοντική ομάδα
Αγωγή Υγείας
Ομάδα UNESCO
Μαθητικές ομάδες αειφόρων σχολείων
Μαθητική δημοσιογραφική ομάδα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...