Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Πάπας Φραγκίσκος: «Ας σταματήσει η Εκκλησία να ασχολείται με τους ομοφυλόφιλους και τις αμβλώσεις»


Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό La Civiltà Cattolica, προσπάθησε να δώσει μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση στο λόγο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Δήλωσε την αντίθεσή του στα συχνά κηρύγματα για τις αμβλώσεις, τους γάμους των ομοφυλοφίλων και την αντισύλληψη.«Δεν είναι απαραίτητο να μιλάμε για αυτά τα ζητήματα συνεχώς» ανέφερε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Οι διδαχές για θέματα δόγματος και ηθικής δεν είναι όλες ισοδύναμες. Η εκκλησία δεν μπορεί να επιδεικνύει «εμμονή» στην επανάληψη αυτών των δογματικών θέσεων. Πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία, αλλιώς το ηθικό οικοδόμημα της εκκλησίας θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, χάνοντας την φρεσκάδα και την ευωδιά του ευαγγελίου».

«Η εκκλησία, συμπλήρωσε, έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψή της, αλλά ο Θεός, με την δημιουργία της πλάσης, μας χάρισε την ελευθερία. Κάτι που σημαίνει ότι η πνευματική παρέμβαση στην προσωπική ζωή, δεν είναι δυνατή».

«Το πιο σημαντικό είναι να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο αντί να επικεντρωνόμαστε συνεχώς στην άμβλωση, τους γάμους των ομοφυλόφιλων, τη χρήση αντισύλληψης».

Πολλές από τις δηλώσεις του Πάπα προκαλούν «μεγάλη έκπληξη» στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. Φαίνεται πως ο Ποντίφικας δεν ανήκει στη θεολογική ή πολιτική δεξιά της εκκλησίας.
 

2 σχόλια:

  1. Χαίρετε, αδελφή.
    Θα πρέπει να επισημάνουμε στην ενδιαφέρουσα αυτή ανάρτηση, ότι ο Πάπας είπε να μην ασχολείται η ΡΚαθολική Εκκλησία διαρκώς και σε σημείο εμμονής με τα συγκεκριμένα θέματα. Δεν είπε ότι δεν πρέπει ν' ασχολείται καθόλου ή ότι πρέπει ν' αλλάξει θέση και στάση.
    Νομίζω πως ήταν μια σωστή τοποθέτηση, από πλευράς τακτικής.
    Στην Ορθόδοξη Εκκλησία θα λέγαμε κάτι ανάλογο μέχρι πρότινος. Ξεσηκώθηκε η Εκκλησία για το θέμα Ιησούς-Μαγδαληνή και για σειρά θεμάτων που όλα άπτονται της σεξουαλικότητας: για τον πολιτικό γάμο και τις εκτρώσεις (εδώ είναι πολύ βαρύτερο θέμα, αλλά έχει κι αυτή την πλευρά) μέχρι το σύμφωνο ελεύθ. συμβίωσης και το γάμο ομοφύλων. Όλα αυτά είναι σοβαρότατα θέματα, αλλά ένιωθα - ίσως σφάλλω - κάποια έλλειψη τοποθετήσεων της Εκκλησίας σε πλήθος άλλων θεμάτων προστασίας της ψυχής του χριστιανικού λαού...
    "Ευτυχώς", με την κρίση, η Εκκλησία μίλησε και μιλάει πλέον και για τα κοινωνικά εγκλήματα και την ανηθικότητα που υφίσταται σε άλλους τομείς ο μέσος (συν)άνθρωπος... Είμαστε σε καλό δρόμο λοιπόν.
    Ο Θεός ας βοηθάει όλο τον κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για άλλη μια φορά ευχαριστώ πολύ για τις ενδιαφέρουσες και χρήσιμες επισημάνσεις ...
      Και φυσικά ευχαριστώ που διαβάζετε τις αναρτήσεις :)
      Μου άρεσε πάρα πολύ από αυτά που είπε ο Πάπας : "Η εκκλησία, έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψή της, αλλά ο Θεός, με την δημιουργία της πλάσης, μας χάρισε την ελευθερία. Κάτι που σημαίνει ότι η πνευματική παρέμβαση στην προσωπική ζωή, δεν είναι δυνατή"
      Νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο αλλά δυστυχώς...έπρεπε να μας βρει η κρίση (όχι μόνο οικονομική αλλά και πνευματική-αξιών) ...
      Κάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια...
      Ας μας βοηθάει όλους ο Θεός....το έχουμε όλοι ανάγκη!!!
      Να είσαστε καλά!!!
      :) :) :)


      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...