Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Πώληση των εκκλησιών στη Γαλλία: δίλημμα σωτηρίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ή σημεία των καιρών μας



Στη Γαλλία η έλλειψη οικονομικών πόρων οδηγεί πολλές εκκλησίες, αληθινά  αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, σε πλήρη αποσύνθεση. Αλλά πριν την αποσύνθεση ίσως οι εκκλησίες αυτές να μπορούν να αντέξουν οικονομικά υιοθετώντας ένα καινούριο τρόπο επιβίωσης.Με αυτή τη φιλοσοφία το παρεκκλήσι των Ιησουιτών παρεκκλήσι στη Νάντη μετατραπηκε σε "showroom" φορώντας μοντελάκια prêt à porter .

Φορέματα σε κρεμάστρες, μανεκέν να εκθέτουν τις τελευταίες τάσεις του μοντέρνου ντυσίματος, σαν ένα ακόμα κατάστημα στο κέντρο της πόλης με «μεγάλους διαδρόμους». Μόνο που τα παράθυρα είναι βιτρό με θρησκευτικές παραστάσεις και η οροφή… Οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την εσωτερική αρχιτεκτονική διαρρύθμιση του ναού και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καμία σύνδεση με τη θρησκεία σέβονται το χώρο.

Η πώληση της γαλλικής θρησκευτικής κληρονομιάς είναι ένα φαινόμενο που παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις αλλά όχι πρόσφατο. Απλά τώρα οι ίδιες οι μητροπόλεις πωλούν τις εκκλησίες τους μη μπορώντας να ανταπεξέρθουν οικονομικά. Η εγκατάλειψη, η καταστροφή ή η πώληση με βεβήλωση προκαλεί την αλλοίωση του τόπου. Τον Μάιο του 2012, προκλήθηκε σάλος όταν θέλησαν να πουλήσουν την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης σε αλυσίδα fast-food. Για άλλους είναι προτιμότερη η μετατροπή του χώρου από την καταστροφή ακόμα κι αν είναι ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, αφού έτσι σώζεται ένα μνημείο θρησκευτικής κληρονομιάς. Υπολογίζεται μάλιστα ότι σε πέντε χρόνια, ότι το 5-10% των εκκλησιών θα καταστραφούν ή θα εγκαταλειφθούν.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Περισσότερα στο άρθρο της LeMonde 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...