Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μαλάλα: «Οπλα» κατά της τρομοκρατίας τα βιβλία


Η Μαλάλα Γιουσουφζάι, η νεαρή Πακιστανή μαθήτρια που επιβίωσε από επίθεση Ταλιμπάν, δήλωσε ότι τα βιβλία είναι τα «όπλα» που μπορούν να νικήσουν την τρομοκρατία, εγκαινιάζοντας σήμερα μια νέα βιβλιοθήκη στο Μπέρμιγχαμ στην κεντρική Βρετανία, την πόλη όπου μένει πλέον.

Μαλάλα: «Οπλα» κατά της τρομοκρατίας τα βιβλία
«Έχω θέσει στόχο να διαβάσω χιλιάδες βιβλία, να τραφώ με τη γνώση. Τα μολύβια και τα βιβλία είναι τα όπλα που νικούν την τρομοκρατία», δήλωσε η 16χρονη Γιουσουφζάι στην ομιλία της, φορώντας ένα κόκκινο μαντήλι.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο από τη γνώση και μεγαλύτερη πηγή γνώσης από τα βιβλία», πρόσθεσε η ίδια, υπενθυμίζοντας ότι 57 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο δεν πηγαίνουν στο σχολείο.
«Μια πόλη χωρίς βιβλία και μια πόλη χωρίς βιβλιοθήκη είναι ένα νεκροταφείο», σημείωσε η Μαλάλα που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι στις 9 Οκτωβρίου 2012 όταν Ταλιμπάν επιτέθηκαν στο σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαινε για να την τιμωρήσουν για τη μάχη της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Η Μαλάλα μεταφέρθηκε στη Βρετανία, όπου υποβλήθηκε επιτυχώς σε επέμβαση τον Φεβρουάριο σε νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ, την πόλη στην οποία πλέον ζει μαζί με την οικογένειά της και πηγαίνει σχολείο.
«Η πόλη του Μπέρμιγχαμ μου είναι ιδιαίτερα αγαπητή γιατί είναι εδώ που βρέθηκα ζωντανή, επτά ημέρες αφού τραυματίστηκα από σφαίρα. Τώρα είναι το δεύτερο σπίτι μου, μετά το πολυαγαπημένο μου Πακιστάν», υπογράμμισε η Μαλάλα αποτίοντας φόρο τιμής στους γιατρούς και τους δασκάλους του Μπέρμιγχαμ.
Η νέα βιβλιοθήκη της πόλης, που παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη δημοτική βιβλιοθήκη στην Ευρώπη, εκτείνεται σε 31.000 τετραγωνικά μέτρα και περιέχει ένα εκατομμύριο βιβλία, μεταξύ αυτών και τις πρώτες εκδόσεις των έργων του Ουίλιαμ Σέξπιρ.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63881630

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...