Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Πακιστάν: 70 νεκροί σε επίθεση έξω από εκκλησία μετά τη λειτουργία







Η πιο αιματηρή επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ εναντίον της χριστιανικής μειονότητας
Μια διπλή επίθεση καμικάζι που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πακιστάν μπροστά από μια εκκλησία 130 ετών την ώρα που οι πιστοί έβγαιναν από τη λειτουργία της Κυριακής, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους και είναι η πιο αιματηρή επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ εναντίον της χριστιανικής μειονότητας στη χώρα αυτή, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές και νοσοκομειακές πηγές.

Η επίθεση, η οποία είχε στόχο την εκκλησία των Αγίων Πάντων της Πεσαουάρ, της κύριας πόλης του βορειοδυτικού Πακιστάν, προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό περισσότερων από 130 ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Το βορειοδυτικό Πακιστάν είναι το «οχυρό» πολυάριθμων σουνιτικών ισλαμιστικών ανταρτικών οργανώσεων, όπως το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP), συμμάχων της Αλ-Κάιντα και δραστών αναρίθμητων επιθέσεων αυτοκτονίας οι οποίες έχουν από το 2007 στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους και προκαλούν τακτικά λουτρά αίματος στην Πεσαβάρ.

Οι Χριστιανοί του Πακιστάν, που υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 2-4% του πληθυσμού της χώρας αυτής των 180 εκατ. κατοικων, ο οποίος είναι σε ποσοστό 95% μουσουλμανικός, πέφτουν μερικές φορές θύματα βίας, αλλά πολύ σπάνια με τέτοιες επιθέσεις, οι οποίες έχουν συνήθως στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας ή τα μέλη των μουσουλμανικών μειονοτήτων (σιίτες, σούφι...) που θεωρούνται άπιστοι από ορισμένους εξτρεμιστές σουνίτες ταλιμπάν.

Η σημερινή επίθεση δημιουργεί φόβους ότι οι χριστιανοί, που στο Πακιστάν είναι παραδοσιακά φτωχοί και θύματα διακρίσεων και συχνά ζουν σε παραγκουπόλεις, γίνονται κι αυτοί ολοένα και περισσότερο στόχοι τέτοιων επιθέσεων.

Οι δύο καμικάζι ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι την ώρα που περισσότεροι από 600 πιστοί έβγαιναν από την εκκλησία μετά το τέλος της κυριακάτικης λειτουργίας.

Οι αρχές γνώριζαν ότι η εκκλησία αυτή μπορεί να δεχόταν επίθεση και είχαν γι' αυτό αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας γύρω της, δήλωσε ο υπεύθυνος των διοικητικών υπηρεσιών της πόλης Σαχιμπζάντα Ανίς. «Είμαστε ακόμη στη φάση της διάσωσης, όμως όταν αυτό τελειώσει θα διεξαγάγουμε έρευνες για να δούμε τι δεν έγινε» όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, διευκρίνισε.

Μπροστά από την εκκλησία, δακρυσμένοι συγγενείς των θυμάτων φώναξαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας που στάθηκε ανίκανη να αποτρέψει αυτή την επίθεση. Άλλοι απέκλεισαν έναν από τους κύριους δρόμους της πόλης με πτώματα των θυμάτων για να καταγγείλουν αυτές τις δολοφονίες.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση. «Οι τρομοκράτες δεν έχουν θρησκεία και το να επιτίθεσαι σε αθώους είναι αντίθετο στις διδασκαλίες του ισλάμ και όλων των άλλων θρησκειών», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του με την οποία εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς τη χριστιανική κοινότητα.

"Αυτές οι ωμές τρομοκρατικές πράξεις δείχνουν το βάναυσο και απάνθρωπο πνεύμα των τρομοκρατών», πρόσθεσε ο Σαρίφ, η κυβέρνηση του οποίου πρότεινε πρόσφατα στους Ταλιμπάν τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της βίας.

Πηγή: AMΠE
ΑΑναδημοσίευση: http://e-theologia.blogspot.gr/2013/09/70.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...