Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Συλλέκτης... βλαστοκυττάρων


Συλλέκτης... βλαστοκυττάρων έγινε 54χρονος ιερέας στην Ηγουμενίτσα. Εδώ και έναν χρόνο επιδίδεται σε μια ενημερωτική εκστρατεία στις έγκυες γυναίκες, για τη δωρεά βλαστοκυττάρων, ενώ έχει συγκεντρώσει και πάνω από 3.000 φιάλες αίματος

Ο π. Θεόδωρος Ζώης έστειλε χθες το 30ό πακέτο στη Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων που λειτουργεί στο κτίριο «Στοργή» του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης και παρέλαβε άλλα 7 άδεια κουτιά για ισάριθμες γυναίκες που θα γεννήσουν μέσα στον μήνα. Ο 54χρονος ιερέας, γέννημα-θρέμμα της Θεσπρωτίας, είναι εφημέριος στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ηγουμενίτσας, αλλά τον ξέρει και τον υπολήπτεται όλη η ευρύτερη περιοχή. Εδώ και 20 χρόνια έχει συγκεντρώσει πάνω από 3.000 φιάλες αίματος για την τράπεζα αίματος των ενοριών Αγίου Παντελεήμονα και Αγίου Σπυρίδωνος.

Τον τελευταίο χρόνο το ανήσυχο πνεύμα του και η αγάπη του για τον συνάνθρωπο τον οδήγησαν στο να μελετήσει το θέμα των βλαστοκυττάρων και όπως λέει γυρίζει στην πόλη και... ψαρεύει γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Τους μιλά για τη δωρεά βλαστοκυττάρων και τις καλεί να περάσουν από το γραφείο του και να πάρουν το κουτί με όλα τα στοιχεία που παραλαμβάνει από τη Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του Παπανικολάου, τη μοναδική σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. «Ο άνθρωπος πρέπει να δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον συνάνθρωπό του. Να προνοεί και όχι να τίθεται σε εγρήγορση όταν εμφανιστεί το πρόβλημα, γιατί τότε θα είναι αργά», είναι το μήνυμα που στέλνει καθημερινά στο εκκλησίασμα.

Ο π. Θεόδωρος δεν σταματά λεπτό. Βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, φροντίζει αστέγους, μαγειρεύει ο ίδιος για τα συσσίτια της αγάπης, στέλνει φαγητό στους κρατουμένους της Αστυνομικής Διεύθυνσης, βοηθά αναξιοπαθούντες, στο γραφείο του κάνουν ουρά πιστοί και... χορηγοί. Αυτό είναι το καμάρι του, ότι ακόμη και μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να προσφέρουν και απευθύνονται στον ιερέα του Αγίου Σπυρίδωνος, γιατί εκείνος δέχεται μόνο ανώνυμες προσφορές. «Η βοήθεια δεν θέλει μεγάφωνα. Οποιος θέλει να προσφέρει για να φανεί, ας πάει αλλού», συνηθίζει να λέει. Παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1960 στα Πηγαδούλια Φιλιατών. Αποφοίτησε από το Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Αθηνών, έχει 11 (!) παιδιά, ηλικίας 10 ως 26 χρόνων -«σκέφτομαι ίσως να σταματήσω εδώ», δηλώνει, χωρίς ωστόσο να είναι απόλυτα σίγουρος- και είναι ο αγαπημένος ιερέας όλης της Ηγουμενίτσας. Με χιούμορ, ευστροφία που ξαφνιάζει, μοντέρνες ιδέες ακόμη και για την Εκκλησία, ο π. Θεόδωρος Ζώης αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς. «Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πολυδιάστατος. Ας βγούμε κι εμείς οι ιερείς στον κόσμο και ας βοηθήσουμε. Ο καθένας όπως και όπου μπορεί», αναφέρει συχνά σε συζητήσεις του στα στέκια νεολαίας.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...