Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

To Bερολίνο ετοιμάζεται να γράψει θρησκευτική ιστορία

Ο Οίκος του Ενός για Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους
Magnify Image

 Θρησκευτική ιστορία ετοιμάζεται να γράψει το Βερολίνο με την ανέγερση ενός ναού που θα στεγάζει χώρους προσευχής Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων. Το κτίριο θα ονομαστεί «Οίκος του Ενός» και θα είναι χωρισμένο ισομερώς σε εκκλησία, συναγωγή και τζαμί τα οποία θα βρίσκονται για πρώτη φορά κάτω από την ίδια στέγη.
Magnify Image
Ο αρχιτέκτονας Wilfried Kuehn με μακέτα του σχεδίου του που διακρίθηκε στον διαγωνισμό
  
Τα σχέδια εγκρίθηκαν μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του οποίου νικητής αναδείχθηκε ο Wilfried Kuehn ενώ το μεγαλεπήβολο έργο θα κατασκευαστεί στο κέντρο του Βερολίνου, στην περιοχή Petriplatz. Οι τρεις ξεχωριστοί χώροι θα καλύπτουν την ίδια επιφάνεια, αλλά θα χαρακτηρίζονται από διαφορετική αρχιτεκτονική και σχεδιασμό που θα καλύπτει τις παραδοσιακές ανάγκες κάθε λατρευτικού χώρου.  
 Magnify Image  
Το σημείο θεωρείται αρκετά σημαντικό για τον Ραβίνο Tovia Ben Chorin ο οποίος ανέφερε πως ο ναός για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες που χάραξαν την κουλτούρα της Ευρώπης γίνεται στην πόλη όπου σχεδιάστηκε ο διωγμός των Εβραίων από τους Ναζί.

 
 Magnify Image
  
Ο ιμάμης Kadir Sanci, ανέφερε πως η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τον κόσμο να κατανοήσει πως η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων είναι καλοί άνθρωποι και όχι βίαιοι ενώ πρόσθεσε πως οι πιστοί και από τις τρεις θρησκείες θα έχουν να μοιραστούν πολλά πράγματα μεταξύ τους.

Ο πάστορας Gregor Hohberg επισήμανε από την πλευρά του το γεγονός ότι ο Οίκος θα κατασκευαστεί στο σημείο που κάποτε φιλοξενούσε την πρώτη εκκλησία του Βερολίνου τον 12ο αιώνα και είπε χαρακτηριστικά: " Μια συναγωγή, ένα τζαμί και μια εκκλησία κάτω από την ίδια στέγη θα είναι το παράδειγμα της οικουμενικότητας και της συμφιλίωσης που θέλουμε να δώσουμε σε μια πόλη με εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις θρησκείες του κόσμου." Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του ναού έχει οριστεί μέσα στο 2016 με δεδομένο ότι θα υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση για τις δωρεές που απαιτούνται.  
Magnify Image
Το σημείο ανέγερσης του Οίκου του Ενός και η πρώτη εκκλησία του Βερολίνου η οποία καταστράφηκε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο
 Magnify Image

   Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...