Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

H Φωτογραφία της Χρονιάς 2014 και η... παράξενη ιστορία της

Η Φωτογραφία της χρονιάς για το World Press Photo, είναι διά χειρός του Αμερικανού φωτογράφου John Stanmeyer για τις ανάγκες του National Geographic...
Γιατί άραγε; Τι νομίζετε ότι απεικονίζει; 
Νομίζει κανείς πως είναι μία ομάδα Αφρικανών που σε στιγμές ρομαντισμού φωτογραφίζουν το φεγγάρι. Κι όμως. Η λήψη που πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2013, στις ακτές του Djibouti, δείχνει Αφρικανούς μετανάστες  την ώρα που ...«στοχεύουν» προς το φεγγάρι, μήπως κι έτσι «πιάσουν» σήμα κινητής από την γειτονική Σομαλία. Κι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έρθουν σε επαφή με τους δικούς τους στις χώρες απ’ όπου προέρχονται ή στις χώρες στις οποίες ελπίζουν να καταλήξουν μετά από ένα τεράστιο ταξίδι.
Το Djibouti, το μικρό κρατίδιο στη Βορειανατολική όχθη της Αφρικανικής ηπείρου, γειτονεύει με την Αιθιοπία, την Ερυθραία και τη Σομαλία, ενώ είναι γνωστό σταυροδρόμι για όλους εκείνους που ξεκινούν από τις πολύπαθες χώρες τους, για να φτάσουν είτε στη Μέση Ανατολή, είτε στην Ευρώπη ως μετανάστες. Οι μετανάστες της φωτογραφίας και όλοι εκείνοι που φτάνουν στις όχθες, ξέρουν πως αν πιάσουν σήμα από τη γειτονική Σομαλία, θα μπορέσουν να στείλουν SMS στους οικείους τους, πολύ φτηνότερα απ’ ότι αν χρησιμοποιήσουν τον ένα και μοναδικό πάροχο εκεί, την Djibouti Telecom.
Η φωτογραφία αυτή είναι από εκείνες τις σπουδαίες φωτογραφίες που λένε περισσότερες από χίλιες λέξεις. Λέξεις για την παγκοσμιοποίηση, την ανέχεια, την διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και τον τρίτο κόσμο, την τεχνολογία.  Είναι από τις φωτογραφίες εκείνες που κερδίζουν βραβεία γιατί έχουν κάτι σημαντικό να πουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...