Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Η συνάντηση του Χριστού με το Ζακχαίο (θεατρικό δρώμενο)

Πηγή/Αναδημοσίευση:3ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων

Κάνω κλικ για ν” ακούσω τη δραματοποίηση: Zakxaios1

Κάνω κλικ για ν” ακούσω τη δραματοποίηση: Zakxaios2
Ευαγγέλιο το οποίο αναφέρει τη συνάντηση του Ιησού με το Ζακχαίο:
Λουκ. Κεφ. 19ο, στ. 1-10.

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
Σενάριο: Sotirios Dr.

ΠΡΟΣΩΠΑ: Αφηγητής, Ιησούς, Ζακχαίος, Ανανίας, Μαρία, Πρόχωρος

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Στην πόλη Ιεριχώ κόσμος πολύς συγκεντρώθηκε για να δει και ν’ ακούσει τον Ιησού. Ανάμεσά τους κι ένας πολύ πλούσιος, ο Ζακχαίος. Ήταν αρχιτελώνης, δηλαδή φοροεισπράκτορας. Οι τελώνες ήταν περιφρονημένοι από το λαό, γιατί έπαιρναν περισσότερο φόρο από εκείνον που έπρεπε να πληρώσουν οι άνθρωποι. Ο Ζακχαίος είχε μεγάλη επιθυμία να δει το Χριστό, γιατί είχε ακούσει πολλά γι’ Αυτόν. Όμως ήταν κοντός στο ανάστημα κι εξ αιτίας του πλήθους, δε θα μπορούσε να τον δει όταν θα περνούσε.
ΖΑΚΧΑΙΟΣ:
Ο κόσμος είναι πολύς. Είναι αδύνατον να δω το Χριστό. Είμαι πολύ κοντός. Κι όμως θέλω να τον δω. Κάτι πρέπει να κάνω… Το βρήκα θ’ ανεβώ στη συκομουριά που είναι πιο πέρα κι όταν περάσει θα τον δω.
ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Έτσι κι έκανε. Ανέβηκε στη συκομουριά που ήταν λίγο πιο πέρα και περίμενε να περάσει ο Ιησούς για τον δει. Ύστερα από λίγο φθάνει ο Ιησούς στη συκομουριά μαζί με το πλήθος που τον ακολουθούσε. Σταματά κάτω από το δένδρο και σηκώνει το βλέμμα του ψηλά προς αυτόν. Χωρίς να τον γνωρίζει από παλαιότερα, τον φώναξε με το όνομά του και του είπε:
ΙΗΣΟΥΣ: Ζακχαίε, κατέβα γρήγορα, γιατί σήμερα πρέπει να μείνω στο σπίτι σου.
ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Ο Ζακχαίος γεμάτος έκπληξη και χαρά κατέβηκε κι έτρεξε να ετοιμάσει το σπίτι του.
ΑΝΑΝΙΑΣ: Μα καλά, στο σπίτι αυτού του αμαρτωλού βρήκε να μείνει ο Διδάσκαλος;
ΜΑΡΙΑ: Δεν ξέρει ότι ο Ζακχαίος είναι τελώνης κι έχει κλέψει τόσο κόσμο;
ΠΡΟΧΩΡΟΣ: Ο μωσαϊκός νόμος λέει να μην έχουμε σχέση με αμαρτωλούς ανθρώπους. Γιατί το κάνει αυτό ο Ιησούς;
ΑΝΝΑ: Προσέξατε ότι τον φώναξε με το όνομά του; Πώς το γνωρίζει, αφού δεν τον έχει ξαναδεί ποτέ;
ΑΝΑΝΙΑΣ: Πάμε κι εμείς μαζί με τους μαθητές Του στο σπίτι του Ζακχαίου να δούμε τι θα γίνει.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Ναι, ναι πάμε εκεί.
(Ο Ιησούς μπαίνει στο σπίτι του Ζακχαίου)
ΖΑΚΧΑΙΟΣ
: Κύριε, σ’ ευχαριστώ που ήρθες στο σπίτι μου. Ως τώρα έχω κάνει πολλά άσχημα πράγματα στη ζωή μου. Έχω αδικήσει κι έχω κλέψει πολλούς. Όμως μετανιώνω ειλικρινά γι’ αυτά που έκανα. Από δω κι εμπρός θ’ αλλάξω ζωή. Υπόσχομαι εδώ μπροστά σου και μπροστά σ’ όλον τον κόσμο να δώσω τα μισά από τα υπάρχοντά μου στους φτωχούς και σ’ αυτούς που αδίκησα θα επιστρέψω στο τετραπλάσιο αυτά που τους πήρα.
ΙΗΣΟΥΣ: Σήμερα μπήκε η σωτηρία σ’ αυτό το σπίτι. Έπρεπε να σωθεί και ο Ζακχαίος γιατί είναι κι αυτός απόγονος του Αβραάμ, στον οποίο είχε δοθεί από το Θεό η επαγγελία της σωτηρίας. Γιατί ο Υιός του ανθρώπου ήρθε στον κόσμο, για να σώσει τους ανθρώπους που έχουν χάσει το δρόμο τους.
ΑΦΗΓΗΤΗΣ: «… Τελώνης ήταν και ο Ζακχαίος. Αδίκησε και εκμεταλλεύτηκε τον κόσμο. Ήταν πλούσιος. Από την άγρια εκμετάλλευση έγινε πλουσιότερος. Ήταν όμως ευτυχής; Από την ομολογία που κάνει μπροστά στο Χριστό φαίνεται ότι ήταν δυστυχισμένος. Ο ιδρώτας και το αίμα του φτωχού λαού που εκμεταλλευόταν δεν τον άφηναν ήσυχο. Τον βασάνιζαν. Ένιωθε το βάρος της ενοχής του. Ένιωθε τις τύψεις της συνείδησής του. Δεν αντέχει πια το βάρος που πλακώνει τα στήθη του. Δεν αντέχει το σκουλήκι που κατατρώει τα σωθικά του. Πηγαίνει στο Χριστό. Εκείνος καταλαβαίνει το δράμα του. Τον επισκέπτεται στο σπίτι του. Κι εκεί με τρεμάμενη φωνή ομολογεί ο Ζακχαίος: Κύριε, πλούτισα με άδικα μέσα. Υπάρχουν άνθρωποι στην Ιεριχώ που φτώχυναν εξ αιτίας μου. Σ’ αυτούς δίνω τη μισή περιουσία μου. Και όσους αδίκησα με απάτες σ’ αυτούς θα δώσω το τετραπλάσιο της ζημιάς που τους προξένησα. Το θαύμα είχε συντελεσθεί…». (Γεώργιος Τσακαλίδης: «Λόγος οικοδομής», Περιοδικό Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...