Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Η Πεντηκοστή (Θεατρικό δρώμενο)

Πηγή/Αναδημοσίευση: 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων
Πράξεις των Αποστόλων: Κεφ. 2ο, στ. 1-13.

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
Σενάριο: Δρομπόνης Σωτήριος
Κάντε κλικ για ν” ακούσετε τη δραματοποίηση: pentikosti
ΠΡΟΣΩΠΑ: Αφηγητής, Οι μαθητές του Χριστού: Πέτρος, Ιωάννης, Ιάκωβος, Ανδρέας, Φίλιππος, Θωμάς, Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), Ματθαίος, Ιάκωβος του Αλφαίου, Σίμωνας ο Ζηλωτής, Ιούδας του Ιακώβου (Θαδδαίος) και Ματθίας.

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Ο Ιησούς μετά την ανάστασή του παρουσιαζόταν στους μαθητές του για σαράντα ημέρες. Αφού τους έδωσε την εντολή να κηρύξουν σ’ όλα τα έθνη αυτά που είδαν και άκουσαν από Αυτόν και να βαπτίζουν τους ανθρώπους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, αναλήφθηκε στους ουρανούς λέγοντάς τους να μείνουν μαζί στην Ιερουσαλήμ και να περιμένουν από τον πατέρα Του να τους στείλει το Άγιο Πνεύμα.
Έτσι κι έκαναν. Έμειναν στην Ιερουσαλήμ και περίμεναν. Εν τω μεταξύ, αφού προσευχήθηκαν, εξέλεξαν με κλήρο το Ματθία, ο οποίος θα ήταν ο δωδέκατος μαθητής και θα αντικαθιστούσε τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που πρόδωσε τον Ιησού.  Τώρα οι μαθητές ήταν: Ο Πέτρος, ο Ιωάννης, ο Ιάκωβος, ο Ανδρέας, ο Φίλιππος, ο Θωμάς, ο Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), ο Ματθαίος, ο Ιάκωβος ο γιος του Αλφαίου, ο Σίμωνας ο Ζηλωτής, ο Ιούδας ο γιος του Ιακώβου (Θαδδαίος) και ο Ματθίας.
Πέτρος: Τι θα κάνουμε τώρα; Πόσο ακόμα θα περιμένουμε κλεισμένοι σ’ αυτό το δωμάτιο;
Ανδρέας: Έχουν περάσει δέκα μέρες από τότε που ο Ιησούς αναλήφθηκε στους ουρανούς.
Φίλιππος: Δηλαδή πενήντα μέρες από τότε που αναστήθηκε από τους νεκρούς.
Ιωάννης: Κι όμως πρέπει να περιμένουμε. Ο Κύριος δεν μας είπε ποτέ ψέματα. Σίγουρα θα μας στείλει το Άγιο Πνεύμα. Δε θα μας αφήσει ορφανούς.
Ιάκωβος: Έχει δίκιο ο Ιωάννης. Άλλωστε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;
Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ): Αν βγούμε έξω και μας δουν οι Φαρισαίοι, μπορεί να μας πιάσουν και να μας σκοτώσουν. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε μάρτυρες της ανάστασης του Χριστού.
Θωμάς: Έχουν πολύ μίσος εναντίον μας. Εγώ φοβάμαι.
Βαρθολομαίος: Όλοι φοβόμαστε. Δε θυμάστε με πόση μανία κατηγορούσαν το Χριστό; Τόσοι ψευτομάρτυρες παρουσιάστηκαν για να πείσουν τον Πιλάτο να τον καταδικάσει σε θάνατο.     Αν όμως ήταν εδώ ο Κύριος, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Γιατί να φύγει από κοντά μας;
Ματθαίος: Είπε πως θα μας στείλει το Άγιο Πνεύμα και θα ’ναι Αυτό μαζί μας για πάντα. Πώς θα είναι, δεν μπορώ να καταλάβω.
Ιάκωβος Αλφαίου: Είναι 9:00΄ η ώρα. Πρωί ακόμα αλλά έξω έχει πολύ κόσμο. Έχουν έλθει από πολλά μέρη για την εορτή της Πεντηκοστής. Είναι Πάρθοι, Μήδοι, Ελαμίτες, άλλοι από τη Μεσοποταμία, την Ιουδαία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, τη Φρυγία, την Παμφυλία, την Αίγυπτο κι από τα μέρη της Λιβύης που είναι κοντά στην Κυρήνη, Ρωμαίοι, Ιουδαίοι και προσήλυτοι, Κρητικοί και Άραβες.
Αφηγητής: Εκεί που συζητούσαν οι μαθητές ακούστηκε δυνατή βουή, όπως ακριβώς φυσά βίαιος άνεμος και γέμισε το σπίτι που κάθονταν.
Σίμων ο Ζηλωτής: Ακούστε! Τι βουή είναι αυτή; Έρχεται κατά δω.
Ιούδας του Ιακώβου (Θαδδαίος): Δυναμώνει όλο και περισσότερο. Νομίζω πως θα γκρεμισθεί το σπίτι.
Ματθίας: Κοιτάξτε γλώσσες φωτιάς μοιράζονται στα κεφάλια μας χωρίς να μας καίνε. Είναι το Άγιο Πνεύμα.
Αφηγητής: Οι πύρινες γλώσσες του Αγίου Πνεύματος κάθισαν στα κεφάλια των μαθητών. Ο φόβος των Ιουδαίων, η αγωνία της προσμονής, η αγραμματοσύνη και κάθε άλλη αδυναμία των μαθητών χάθηκαν από μέσα τους. Γέμισαν με δύναμη, θάρρος, χαρά και φωτισμό από το Άγιο Πνεύμα. Άρχισαν να μιλούν ξένες γλώσσες που μέχρι πριν λίγο δεν ήξεραν. Την ψυχή τους πλημμύρισε η επιθυμία να βγουν έξω στο πλήθος και να κηρύξουν το όνομα του Ιησού και την ανάστασή Του. Και αυτό ακριβώς έκαναν. Χωρίς κανένα φόβο, βγήκαν κι άρχισαν να κηρύττουν στον κόσμο που, εν τω μεταξύ, είχε μαζευτεί έξω από το σπίτι, θέλοντας να μάθει τι ακριβώς ήταν αυτή η δυνατή βουή που ακούστηκε. Ο καθένας άκουγε τους αποστόλους να μιλούν στη γλώσσα του τα μεγαλεία του Θεού. Κι όλοι έμεναν εκστατικοί και θαύμαζαν.
Από το κήρυγμα των αποστόλων πίστεψαν και βαφτίστηκαν τρεις χιλιάδες άνθρωποι. Εκείνη την ημέρα της Πεντηκοστής γεννήθηκε η εκκλησία του Χριστού.
ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Γλώσσες σαν φλόγες φωτιάς κάθισαν στον καθένα από τους Αποστόλους και γέμισαν όλοι από το Άγιο Πνεύμα. Γιατί όσοι φορούν το Πνεύμα του Θεού, φορούν φώς. Κι αυτοί που φορούν φως, έχουν φορέσει το Χριστό.
Μέγας Αθανάσιος
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ
Εὐλογητός εἶ, Χριστέ ὁ Θεός ἡμῶν,
ὁ πανσόφους τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας,
καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον
καὶ δι’ αὐτῶν τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας,
φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

Κάντε κλικ για ν” ακούσετε το απολυτίκιο: eylogitos


ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Ευλογημένος να ’σαι, Χριστέ, ο Θεός μας,
εσύ που έκανες σοφούς τους ψαράδες
στέλνοντάς τους το Άγιο Πνεύμα
και μ’ αυτούς γνώρισε το λόγο σου όλος ο κόσμος.
Δοξασμένος να είσαι, φιλάνθρωπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...