Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Τα ζάρια των ιστοριών (Story cubes)- {Παιχνίδι δημιουργικής γραφής}


Κατα καιρούς έχω αφιερώσει διάφορες αναρτήσεις με δραστηριότητες δημιουργικής γραφής. Αυτό μάλλον προδίδει το πόσο πολύ μου αρέσουν! Όπως έχω ξαναπεί, υπάρχουν πολλοί τρόποι να "ξεκλειδώσουμε" ένα παιδί -και όχι μόνο- ώστε να αρχίσει να γράφει, αρκεί να έχουμε όρεξη και φαντασία.

Η δραστηριότητα που θα σας προτείνω σήμερα δεν είναι δική μου. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι του εμπορίου, το οποίο έμαθα σε μια επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Χαριλάου πέρυσι στη Θεσσαλονίκη. Όμως, είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να φτιαχτεί εύκολα και με απλά υλικά και από εμάς, ή ακόμα καλύτερα από τα ίδια τα παιδιά.

Αυτό είναι κάτι που συνεχώς μας τόνιζε η επιβλέπουσα δασκάλα στις πρακτικές μας και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ'το να αφήνουμε τα ίδια τα παιδιά να φτιάξουν κάτι κι όχι να τους το δίνουμε έτοιμο εμείς. Σημασία δεν έχει να είναι άψογο αισθητικά, σημασία έχει να εμπλακούν τα ίδια στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Και κάπως έτσι έρχομαι να σας περιγράψω τη δραστηριότητα, που την ονόμασα "Τα ζάρια των ιστοριών" ή αλλιώς "Story cubes". Πρόκειται για ζάρια με εικόνες αντί με αριθμούς. Εικόνες με τις οποίες τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν μια ιστορία. Τίποτε το φανταχτερό αλλά τόσο μα τόσο διασκεδαστικό! Ο πρώτος "παίχτης" ρίχνει το ζάρι και καλείται να φτιάξει την αρχή της ιστορίας με την εικόνα που του έτυχε. Ο δεύτερος παίχτης ακολουθεί. Αυτός πρέπει να συμπληρώσει την ιστορία με βάση την εικόνα που έδειξε το ζάρι. Πρέπει να ενσωματώσει αυτό που θα πει στην ιστορία του προηγούμενου. Έτσι, ο καθένας συμβάλλει με το δικό του κομμάτι και δημιουργείται μία ιστορία από όλη την ομάδα. Κι επειδή ο κάθε παίχτης πρέπει να προσέχει τι είπαν οι προηγούμενοι, ώστε να συνεχίσει την ιστορία τους, όλα τα παιδιά παίζουν το παιχνίδι με μεγάλη αφοσίωση.


Εμείς το παίξαμε πέρυσι στη Γ' Δημοτικού (για την οποία τόσες φορές σας έχω γράψει, αλλά όπως και να το κάνουμε ήταν η πρώτη μου τάξη) και το αποτέλεσμα ήταν πολύ πολύ ωραίο. Μάλιστα, δεν μείναμε μόνο στην αφήγηση της ιστορίας, αλλά κάθε παιδί ζωγράφισε σε μια κόλλα Α4 το δικό του κομμάτι. Στο τέλος κρεμάσαμε τις ζωγραφιές στην τάξη και όλοι μπορούσαν να καμαρώσουν αυτό που ετοίμασαν.
Τα ζάρια φτιάχνονται πολύ εύκολα. Αρκεί ένας χαρτονένιος κύβος. Καθένας και καθεμιά θα κάνουν από μια ζωγραφιά σε κάθε έδρα του κύβου και το παιχνίδι είναι έτοιμο!

Εύχομαι να σας άρεσε η ιδέα :)
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση χρειαστείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...