Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Περί δεισιδαιμονίας και δεισιδαίμονα

«Δεισιδαιμονία είναι ο δίχως λογική φόβος του Θεού. Πρόκειται περί υπερβολής και ακρότητας, αφού το μέτρο διατηρεί μόνο η ευσέβεια. Ο δεισιδαίμονας έχει φοβική συνείδηση, γιατί δεν την έχει αναπτύξει και στέκεται πρός το θείο γεμάτος φόβο και με τρόπο που δεν ταιριάζει στον Θεό. Έχει ατελή γνώση περί των θείων ιδιωμάτων και πιστεύει για τον Θεό πράγματα ανάξια γι'αυτόν. Ο δεισιδαίμονας έχει εσκοτισμένο τον νού και ταραγμένη τη διάνοια. Ο Πλούταρχος λέει για τη δεισιδαιμονία: «Είναι φοβερό το σκοτάδι της δεισιδαιμονίας και όταν καταλάβει τον άνθρωπο ενσπείρει σ'αυτόν λογισμούς σύγχυσης και τύφλωσης και μάλιστα σε πράγματα που είναι απαραίτητοι οι συλλογισμοί».

Ο δεισιδαίμονας φοβάται εκεί που δεν υπάρχει φόβος και ταράζεται εκεί που όφειλε να βρει την ειρήνη. Φαντάζεται πάντοτε ότι ο Θεός τον καταδιώκει και ζητάει τη σωτηρία από τα περιδέραια, τα οποία κρεμάει στο λαιμό του. Πιστεύει σε πλάνους και δέχεται σαν αλήθεια καθαρές ανοησίες. Παντού διακρίνει την επικράτηση των σκοτεινών δυνάμεων και τους αποδίδει μεγαλύτερη δύναμη από τον Θεό.

Ο δεισιδαίμονας είναι ηθικά ανελεύθερος και διανοητικά ταπεινωμένος. Πάσχει από θρησκευτική καταδίωξη και είναι ψυχικά άρρωστος. Ο δεισιδαίμονας είναι άνθρωπος δυστυχισμένος και ζει βίο άθλιο».

«Το Γνώθι σαυτόν»

Εκδόσεις «ΑΘΩΣ», αγ. Νεκταρίου Πενταπόλεως

2 σχόλια:

 1. ...........ζητάει τη σωτηρία από τα περιδέραια, τα οποία κρεμάει(ή του έχουν κρεμάσει!) στο λαιμό του.Ίσως με την προσθήκη αυτή να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία της έννοιας αυτής. Συγχαρητήρια για την πλούσια ιστοσελίδα σας.Δημήτρης Καϊμασίδης,θεολόγος στο 3ο γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

  Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/2013/11/blog-post_9314.html#ixzz2kv85thn6

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρήσιμη επισήμανση πραγματικά!!!
   Σας ευχαριστώ πολύ συνάδελφε....!!!Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!!!
   :) :) :)

   Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...