Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι δημιουργικής γραφής

Τι χρειάζεται για να γράψει κανείς μια ιστορία; Πρώτα απ' όλα ΕΜΠΝΕΥΣΗ κι έπειτα ΦΑΝΤΑΣΙΑ! Κι αν η φαντασία είναι θέμα καθαρά προσωπικό, η έμπνευση είναι το κομμάτι αυτής της διαδικασίας που μπορούμε εμείς, γονείς και εκπαιδευτικοί, να ενισχύσουμε.





Ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έμπνευση για τη δημιουργία μιας ιστορίας είναι η σακούλα με τα αυτοκόλλητα. Πώς "παίζεται";

-Συγκεντρώνουμε διάφορα αυτοκόλλητα που παριστάνουν παιδιά, ζώα, μέσα μεταφοράς, φαγητά, οτιδήποτε μας αρέσει. Μπορούμε επίσης να κόψουμε εικόνες από περιοδικά, να εκτυπώσουμε εικόνες ή clipart από το διαδίκτυο ή και δικές μας φωτογραφίες, αρκεί να είναι μικρές σε μέγεθος.

-Τοποθετούμε ό,τι συγκεντρώσαμε σε μια σακούλα ή ένα καλαθάκι και τη δίνουμε στο παιδί, μαζί με μία λευκή κόλλα χαρτιού.

-Του ζητάμε να διαλέξει όσα αυτοκόλλητα του αρέσουν και τοποθετώντας τα επάνω στο χαρτί με όποια σειρά θέλει να φτιάξει μια ιστορία.

-Η ιστορία του μπορεί να αποτελείται μόνο από τα αυτοκόλλητα ή μπορεί να συμπληρώσει και κείμενο. Δε χρειάζεται να είναι πολύ μεγάλη, μπορούμε όμως να το βοηθήσουμε λέγοντάς του οτι θα πρέπει να έχει μια αρχή και ένα τέλος.

-Από την ηλικία του παιδιού εξαρτάται και η βοήθεια που θα του δώσουμε. Αν είναι μικρό (νήπια-δευτέρα δημοτικού), ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια καθοδήγηση. Μπορούμε να του κάνουμε κάποιες ερωτήσεις, όπως: "Ποιος είναι ο ήρωας;", "Τι έγινε μετά;" "Ποιον συνάντησε;" "Πού πήγε;" "Τι περιπέτειες πέρασε;" "Τι έγινε στο τέλος;"

Είναι ένα εύκολο και διασκεδαστικό παιχνίδι, που ταυτόχρονα καλλιεργεί και πολλές δεξιότητες που σχετίζονται με την προφορική και γραπτή αφήγηση.

Όταν το παίξαμε στο σχολείο, σε τάξη Γ' Δημοτικού, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Είχαν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες και καθεμιά είχε τα δικά της αυτοκόλλητα. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο από όλα ήταν οι διαφορετικές μορφές που είχε η ιστορία από ομάδα σε ομάδα. Άλλη ιστορία έμοιαζε με κόμικς, σε άλλη οι εικόνες ήταν κομμάτι του κειμένου ενώ σε άλλη πρώτα τοποθετήθηκαν οι εικόνες κι έπειτα γράφτηκε το κείμενο. Η φαντασία των παιδιών δεν έχει όρια! :)








Ελπίζω να το παίξετε και θα χαρώ πολύ να δω φωτογραφίες από τις ιστορίες που θα φτιάξετε!

Σοφή Κουκουβάγια

Σημείωση: Η αρχική ιδέα για το παιχνίδι αυτό υπάρχει εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...