Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Το παιχνίδι του ρατσισμού & της ξενοφοβίας

Από την Αγγελική Καραματσούκη


Δημιουργός: Αγγελική!
Πρόκειται για το γνωστό σε όλους επιτραπέζιο παιχνίδι "φιδάκι", το οποίο έχει μετατραπεί σε ηλεκτρονική μορφή με τη χρήση του PowerPoint.

Κάθε τετράγωνο του ταμπλό του παιχνιδιού προτρέπει τους μαθητές σε διαφορετικές δραστηριότητες (παντομίμα, απάντηση ερώτησης, συμπλήρωση κενών, role-play κ.α.), στοχεύοντας στο να γίνει αντιληπτό το πόσο υπάρχουν διακρίσεις μέσα στην καθημερινή μας ζωή.

Το παιχνίδι στοχεύει να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές πάνω σε θέματα όπως ανθρώπινα δικαιώματα, ρατσισμός, μετανάστευση και ξενοφοβία, ενθαρρύνοντάς τους να ανακαλύψουν
τον τρόπο που δημιουργούνται στερεότυπα από τους ανθρώπους απέναντι σε ορισμένες "κατηγορίες" ανθρώπων όπως οι μετανάστες, πρόσφυγες, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.

Το παιχνίδι χρησιμοποιήθηκε από διαφορετικές ομάδες μαθητών του σχολείου. Μετά τη συμμετοχή τους, οι μαθητές, ανέλαβαν κάποια ομαδική εργασια. Επιπλέον, οι μαθητές αποτύπωσαν την άποψή τους για το παιχνίδι και την αποτελεσματικότητά του μέσα από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, το οποίο στοχεύει στο να αξιολογήσει ποιοτικά στοιχεία της δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η ιδέα για το παιχνίδι προέκυψε μετά από παρακολούθηση ενός σεμιναρίου στην Ισλανδία με θέμα την ευαισθητοποίηση των μαθητων σε θέματα ρατσισμού, διακρίσεων, προκαταλήψεων, μετανάστευσης. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος του από την προτεινόμενη βιβλιογραφία του σεμιναρίου.

Το παιχνίδι βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα στο διαγωνισμό "Πρωτοπόροι Δάσκαλοι" (Microsoft Innovative Teachers) που διεξάγεται σε συνεργασίου του Υπουργείου με την Microsoft Hellas, και παρουσιάστηκε στο Innovative Teachers Forum (ITF 2007) στο Παρίσι, 29-30 Μαρτίου 2007. Για τη συμμετοχή στο ΙΤF προετοιμάστηκε στα αγγλικά το αρχείο (VCTblue_angeliki_karamatsouki.pps, 1,32MB), το οποίο περιέχει τα βασικά στοιχεία της δραστηριότητας.

Πατήστε εδώ για να παίξετε το παιχνίδι στα ελληνικά online (επιλέξτε "Άνοιγμα"). (pps file, 4,3 MB).

Αν επιλέξετε "Αποθήκευση", τότε θα πρέπει να κατεβάσετε εδώ και τα συνοδευτικά αρχεία (music.zip, 4,6ΜΒ) που θα πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο φάκελο με το pps.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...