Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Η αληθινή λατρεία † Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη


Ο αληθινός Θεός , διακηρύσσει ο Χριστός , είναι πνεύμα. Δηλαδή , δεν είναι όπως οι ψεύτικοι θεοί των ειδωλολατρών , που είναι ξύλινα ή αργυρά ή χρυσά αγάλματα και τα έκλειναν μέσα σε καλλιμάρμαρους ναούς και τα φύλαγαν να μην τα κλέψουν. Ο αληθινός Θεός δεν είναι ύλη , δεν είναι υλικό σώμα , που περιορίζεται σε τόπο και χρόνο. Ο αληθινός Θεός είναι πνεύμα , είναι άυλος ,  ασώματος , αόρατος , και βρίσκεται παρών σε κάθε τόπο και χρόνο.
Ο άνθρωπος με την ψυχή , με το πνεύμα του , συγγενεύει με το Πνεύμα , με το Θεό. Ο άνθρωπος ''εικών τουβ Θεού '' ( Α΄Κορ. 11,7 ) , μπορεί με το πνεύμα του να επικοινωνήσει με το Θεό και να τον λατρεύσει. Η λατρεία είναι πνευματική. Η λατρεία στο χριστιανισμό δεν είναι θυσίες ζώων και ανθρώπων , αλλά είναι νοερά , πνευματική λατρεία. Ο άνθρωπος , σ`οποιοδήποτε σημείο της γης κι αν  βρίσκεται , είτε στα βάθη των σπηλαίων είτε στα ύψη του ουρανού είτε στα πελάγη των θαλασσών , μπορεί να υψώσει  το νου και την καρδιά του προς τα άνω και να λατρεύσει το Θεό.Ολόκληρο το υλικό σύμπαν είναι ένας ωραίος ναός του Θεού , αλλά και πέρα από το υλικό σύμπαν ναός αχειροποίητος είναι ψυχή , το πνεύμα του ανθρώπου. Πνεύμα είναι ο Θεός και '' εν πνεύματι '' (ε.α ) πρέπει να προσκυνείται.
Αλλά προσθέτει και '' εν αληθεία '' . Όχι μόνο θεωρητικώς αλλά και πρακτικώς πρέπει να λατρεύεται . Και εξηγούμεθα. Ο Θεός , ο αληθινός Θεός , είναι δίκαιος ;  δίκαιος πρέπει να είναι και ο άνθρωπος που τον λατρεύει. Ο Θεός είναι φιλάνθρωπος ; φιλάνθρωπος πρέπει να είναι και ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος μιμητής του Θεού στην καθημερινή του ζωή. Εάν όμως ο Χριστιανός δεν φροντίζει να αποκτήσει τις θεϊκές αρετές , αλλά ζει με αδικία , με ψέματα , με κακία και μοχθηρία , τότε η λατρεία του , και αν κάνει χίλιες προσευχές , δεν είναι λατρεία '' εν αληθεία '' . Είναι λατρεία τυπική , λατρεία των χειλέων και όχι της καρδιάς.Θεωρία και πράξις πρέπει να συμβαδίζουν.Πίστις αληθινή και ζωή αγία , να η '' εν πνεύματι και αληθεία '' λατρεία του Θεού .

                                                                              † Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη
                                                                    ( μέρος ομιλίας του στο Ευαγγέλιο της Κυριακής )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...