Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

«Τρίζουν τα τζαμιά» και «χτυπάνε κόκκινο οι εκκλησίες»

«Τρίζουν τα τζαμιά» και «χτυπάνε κόκκινο οι εκκλησίες», αναφέρει τοπικό δημοσιεύμα.
Παραθέτουμε αναλυτιικά το άρθρο με τίτλο,''Στη διαπασών” οι θρησκευτικές τελετές'' στην Ξάνθη! που αναρτήθηκε  στο τοπικό blog thrakitoday.gr : 
Διαμαρτύρονται κάτοικοι που όπως λένε «δεν βρίσκουν ησυχία»...
-Συστηματικά παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές

Έντονο κύμα δυσφορίας προκαλεί σε κατοίκους της Ξάνθης, χριστιανούς και μουσουλμάνους, ο υπερβολικός και σε πολλές των περιπτώσεων ενοχλητικός θόρυβος που παράγεται από χώρους θρησκευτικής λατρείας της περιοχής, και ο οποίος αγγίζει τα όρια της ηχορύπανσης.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία υπάρχουν επιτρεπτά όρια παραγωγής ήχου και σε περίπτωση υπέρβασής τους προβλέπονται κυρώσεις για το παράπτωμα της ηχορύπανσης, χωρίς φυσικά να εξαιρούνται θρησκευτικοί χώροι.
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της Ξάνθης που μένουν κοντά σε τζαμιά ή εκκλησίες, οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις που είναι τοποθετημένες σε χώρους θρησκευτικής λατρείας παράγουν ιδιαίτερα υψηλής έντασης ήχους, παρά το γεγονός ότι στο σύνολό τους βρίσκονται τοποθετημένοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης.

Σε αρκετά από τα εν’ λειτουργία τζαμιά της περιοχής, ο ιδιαίτερα έντονος ήχος που παράγουν οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις αποτελεί αιτία όχλησης των κατοίκων, οι οποίοι αναφέρονται σε ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται συστηματικά και με την ίδια ακριβώς ένταση.
Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο εντοπίζεται και σε αρκετές εκκλησίες της περιοχής τόσο με τη λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού συστήματος κρούσης των καμπάνων όσο και με τις θρησκευτικές λειτουργίες ιδιαιτέρως της Κυριακής.

Ανατρέχοντας κανείς στη σχετική νομολογία αντικρίζει περιπτώσεις κατοίκων που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας περιπτώσεις ηχορύπανσης από θρησκευτικούς χώρους και έχουν δικαιωθεί, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου ιερείς έχουν ακόμη και καταδικαστεί πρωτοδίκως για ηχορύπανση και τους έχουν γίνει συστάσεις για μείωση της έντασης του παραγόμενου ήχου και προσαρμογής αυτού στην ισχύουσα νομοθεσία και στα όρια που αυτή επιβάλει.

Αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...