Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Δελτίο τύπου της UΝΙSEF για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Τέλος στη Βία κατά των Γυναικών


Γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι θύματα βίας και διακρίσεων και να στερούνται θεμελιώδη δικαιώματα. Η Σύμβαση για την Εξάλειψη κάθε μορφής Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών (1979), μαζί με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989), είναι οι δύο πιο ευρύτατα αποδεκτές συνθήκες διεθνώς και έχουν συμβάλει τα μέγιστα τις τελευταίες δεκαετίες στην άμβλυνση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια, όμως τα στοιχεία δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό μέχρι την πραγμάτωση μιας πραγματικής ισότητας.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που φέτος έχει θέμα «Τέλος στη Βία κατά των Γυναικών», η UNICEF επισημαίνει πως:
Κάθε χρόνο 1,5 με 3.000.000 κορίτσια και γυναίκες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας με βάση το φύλο.
Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες πιστεύουν ότι ο σύζυγος δικαιολογείται να χτυπήσει ή να δείρει τη σύζυγό του κάτω από ορισμένες συνθήκες.
287.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού εξαιτίας έλλειψης σωστής φροντίδας.
Τουλάχιστον 120 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
Πάνω από 64 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών σε όλο τον κόσμο, έχουν παντρευτεί πριν τα 18 τους χρόνια.
Τα δύο τρίτα από τα 775 εκατομμύρια αναλφάβητων του κόσμου είναι γυναίκες.
Σε 47 από 162 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία τα κορίτσια έχουν λιγότερες πιθανότητες από τα αγόρια να τελειώσουν το δημοτικό.

Η UNICEF τονίζει πως η κατάσταση των γυναικών και η παιδική ευημερία είναι αλληλένδετα. Τα δικαιώματα των παιδιών δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αν δεν ληφθεί μέριμνα για την υγεία και την ευημερία των γυναικών. Γυναίκες ευάλωτες, καταπιεσμένες, υποσιτισμένες, ασθενικές και αναλφάβητες, δεν μπορούν να φροντίσουν επαρκώς τα παιδιά τους.

Η καταδίκη και ο εξοβελισμός της βίας και η ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας, η κατάργηση διακρίσεων και αναχρονιστικών παραδόσεων και η προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη εδραίωση μιας δίκαιης κοινωνίας, την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και τη μείωση της φτώχειας.


Διαβάστε περισσότερα:http://unicef.gr/news/2013/dt0813.php#.UTnWb0Ob42I.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...