Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Η Θεραπεία του Παραλυτικού της Καπερναούμ (Θεατρικό δρώμενο)


Κάνω κλικ για ν” ακούσω τη δραματοποίηση. Paralytikos


Ευαγγέλια τα οποία αναφέρουν το θαύμα του παραλυτικού:
[Ματθ. Κεφ. 9ο , στ. 1–8],
[Μάρκ. Κεφ. 2ο , στ. 1–12],
[Λουκ. Κεφ. 5ο , στ. 17-26].


ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
Σενάριο: Sotirios Dr.

ΠΡΟΣΩΠΑ: Αφηγητής Α΄, Αφηγητής Β΄, Ιησούς, Νικόλαος, Αρτεμάς, Δαβίδ, Ραχήλ, Σαλώμη, Ιωήλ, Ιούστος, λαός, Γραμματείς – Φαρισαίοι.



ΑΦΗΓΗΤΗΣ Α΄: Ο Ιησούς επισκέφθηκε κάποτε την πόλη Καπερναούμ. Από τα πολλά θαύματα που έκανε η φήμη του είχε εξαπλωθεί παντού. Οι κάτοικοι της πόλης μόλις έμαθαν για τον ερχομό του έτρεξαν να τον δουν. Πολλοί του πήγαιναν αρρώστους ανθρώπους και τον παρακαλούσαν με πίστη να τους θεραπεύσει. Ο Ιησούς από αγάπη τους θεράπευε όλους και δεν έδιωχνε κανέναν.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Ήρθε στην πόλη μας ο Ιησούς ο Ναζωραίος.
ΑΡΤΕΜΑΣ: Πάμε να τον δούμε, να τον ακούσουμε να μιλάει.
ΔΑΒΙΔ: Έχω ακούσει ότι έχει τη δύναμη του Θεού. Θεραπεύει αρρώστους.
ΌΛΟΙ : Πάμε, πάμε να δούμε τον Ιησού.
ΡΑΧΗΛ: Να του πάμε τον Ιωήλ τον παράλυτο. Ίσως μπορέσει να τον κάνει καλά. Έχω ακούσει ότι ο Θεός ακούει την προσευχή του κι ό,τι Του ζητήσει, γίνεται. Τις προάλλες είχε αναστήσει το νεκρό γιο μιας χήρας στην πόλη Ναΐν.
ΣΑΛΩΜΗ: Πάμε γρήγορα να πάρουμε τον Ιωήλ.
(Οι κάτοικοι της Καπερναούμ φθάνουν στο σπίτι που μιλάει ο Χριστός έχοντας μαζί τους σ’ ένα κρεβάτι και τον παράλυτο Ιωήλ)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ:
Το σπίτι είναι εντελώς γεμάτο. Υπάρχει κόσμος ακόμα κι έξω στην αυλή. Είναι αδύνατον να μπούμε μέσα.
ΡΑΧΗΛ: Τι θα κάνουμε;
ΙΩΗΛ: Δε θέλω να φύγουμε. Ο Ιησούς μπορεί να με κάνει καλά. Πιστεύω σ’ Αυτόν. Είμαι σίγουρος πως αν το ζητήσει από το Θεό, θα γίνει το θαύμα. Σας παρακαλώ κάντε κάτι.
ΣΑΛΩΜΗ: Κι εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να σε θεραπεύσει αλλά πώς θα μπούμε στο σπίτι; Είναι ασφυκτικά γεμάτο. Το νέο για τον ερχομό του Ιησού μαθεύτηκε γρήγορα στην πόλη κι όλοι ήρθαν να τον δουν και να τον ακούσουν να μιλάει.
ΑΡΤΕΜΑΣ: Το βρήκα! Θ’ ανεβούμε στη στέγη του σπιτιού, θα βγάλουμε τα κεραμίδια και θα τον κατεβάσουμε μέσα, στο σημείο που μιλάει ο χριστός.
ΙΟΥΣΤΟΣ: Επικίνδυνη λύση αλλά νομίζω ότι είναι σωστή κι είναι η μόνη, αν θέλουμε να γίνει καλά ο Ιωήλ.
ΙΩΗΛ: Εμπρός λοιπόν! Μην κάθεσθε, βρείτε σκάλα κι ανεβάστε με στη στέγη. Δε φοβάμαι. Πρέπει να βρεθώ μπροστά στον Ιησού. (Οι άνδρες ανεβάζουν τον παράλυτο στη στέγη, βγάζουν τα κεραμίδια και τον κατεβάζουν μπροστά στο Χριστό. Ο κόσμος μένει έκπληκτος από το παράτολμο εγχείρημά τους)
ΔΑΒΙΔ:
(Απευθύνεται στο Χριστό) Κύριε, σε παρακαλούμε, βοήθησέ μας. Θεράπευσε τον Ιωήλ. Είναι χρόνια παράλυτος. Ξέρουμε ότι μόνο εσύ μπορείς να τον κάνεις καλά.
ΙΗΣΟΥΣ: Έχετε θάρρος και πίστη. Μην ανησυχείτε. Ο Ιωήλ θα γίνει καλά. (Στον Ιωήλ) «Παιδί μου, σου συγχωρούνται οι αμαρτίες».
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ: (Μεταξύ τους) Γιατί ο Ιησούς μιλάει έτσι; Ποιος νομίζει ότι είναι; Δεν ξέρει ότι κανένας δεν μπορεί να συγχωρεί αμαρτίες παρά μόνο ένας, ο Θεός;
ΙΗΣΟΥΣ: Γιατί σκέπτεστε τέτοια πονηρά πράγματα; Τι είναι ευκολότερο, κατά τη γνώμη σας, να πω στον παράλυτο: «Σου αφήνονται οι αμαρτίες», ή να πω: «Σήκω και πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα»; Τώρα όμως, μ’ αυτό που θα δείτε, θα μάθετε ότι ο Υιός του ανθρώπου έχει την εξουσία να συγχωρεί και τις αμαρτίες των ανθρώπων». (Απευθύνεται στον παράλυτο) «Ιωήλ, σήκω, πάρε το κρεβάτι σου και πήγαινε στο σπίτι σου». (Ο Ιωήλ αργά αργά σηκώνεται όρθιος)
ΙΩΗΛ:
Έγινα καλά! Περπατάω πάλι!  Σ’ ευχαριστώ Ιησού Χριστέ. Δόξα σοι ο Θεός! Δόξα σοι ο Θεός των πατέρων μας! (Ο Ιωήλ παίρνει το κρεβάτι του και αποχωρεί μαζί με τους φίλους του περπατώντας μπροστά στο έκπληκτο πλήθος).
Ο ΛΑΟΣ: Δόξα στον αληθινό Θεό του Ισραήλ! Δόξα σοι ο Θεός! Τέτοια θαυμαστά πράγματα δεν ξαναείδαμε ποτέ!
ΑΦΗΓΗΤΗΣ Β΄: Το θαύμα του Ιησού έκανε μεγάλη εντύπωση και συγκίνησε τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί. Όλοι δόξασαν το Θεό λέγοντας:  «Τέτοια θαυμαστά πράγματα δεν ξαναείδαμε ποτέ.
Στην περίπτωση αυτού του πονεμένου ανθρώπου συνεργάστηκαν η πίστη του με το ενδιαφέρον και τη φροντίδα των δικών του. Η αγάπη είναι πολυμήχανη κι εφευρετική. Οι συνοδοί του παραλύτου δεν απογοητεύτηκαν, γιατί δεν μπορούσαν να φθάσουν κοντά στον Ιησού, αλλά αναζήτησαν και βρήκαν τη λύση που έφερε την επιτυχία στο σκοπό τους.
ΑΦΗΓΗΤΗΣ Α΄: ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
«Ο καθένας σας να ευεργετεί το διπλανό του με πολλούς τρόπους, με όσα έχει. Δεν μπορείς να θεραπεύσεις αρρώστους με λόγο που κάνει θαύματα; Μπορείς όμως να τον θεραπεύσεις με μια παρηγορητική κουβέντα. Αν μάλιστα τον υπηρετήσεις μόνος σου στις ανάγκες του, έχεις βοηθό σου και υπηρέτη σου τον ίδιο το Χριστό. Εάν του μεταδώσεις από τα απαραίτητα που εσύ έχεις, θα αξιωθείς τη βασιλεία του Χριστού σαν να έδωσες και να τάισες και να πότισες τον ίδιο… Μπορείς ακόμη να γίνεις δάσκαλος με τα έργα σου».

Πηγή/Αναδημοσίευση:3ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...