Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Χρυσός Ναός, Παντζάμπ, Ινδίας



Ενώ σίγουρα έχετε ακουστά το Ταζ Μαχάλ, λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη του Χρυσού Ναού (που μετονομάστηκε επίσημα σε Χαρμαντίρ Σαχίμπ το 2005), κι ας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια του κόσμου. Ο ναός βρίσκεται στην περιοχή Παντζάμπ της Ινδίας και είναι πολύ σημαντικός για τη θρησκεία των Σιχ, που τον τιμούν περισσότερο από κάθε άλλον ναό τους.

Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1574 και διήρκεσε 25 χρόνια, αν και πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης στους επόμενους αιώνες. Τον 19ο αιώνα, με διαταγή του μαχαραγιά Ραντζίτ Σίνγκχ, ο θόλος και οι μαρμάρινοι τοίχοι καλύφθηκαν με πάνω από 100 κιλά χρυσού, κάνοντας το ναό ομορφότερο από πριν.

Ο ναός χρειάστηκε επισκευή σε δύο περιπτώσεις: μετά την επιδρομή εισβολέων στα 1760 και το 1984, οπότε ο Ινδός πρωθυπουργός διέταξε επίθεση κατά του ναού όταν ένοπλοι Σιχ κατέφυγαν στο εσωτερικό του. Η επίθεση καταδικάστηκε από όλους τους Σιχ του κόσμου και πολλοί θάνατοι επακολούθησα, με τις ζημιές στο ναό να επισκευάζονται από την κοινότητα των Σιχ και όχι από την κεντρική κυβέρνηση.

Ευτυχώς, στις μέρες μας ο ναός είναι ένα ήσυχο και ευλαβικό μέρος και είναι ανοικτός σε επισκέπτες κάθε θρησκείας. Για την ακρίβεια, είναι από τα καλύτερα μέρη στα οποία μπορείτε να πάτε αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Σιχισμό. Κατά την είσοδό τους, οι επισκέπτες πρέπει να πλύνουν τα πόδια τους, να καλύψουν τα κεφάλια τους και να βγάλουν τα παπούτσια τους. Οι τοίχοι είναι υπέροχα διακοσμημένοι και έχουν πάνω τους αναγραμμένους φράσεις από το ιερό βιβλίο των Σιχ.

Ο ναός είναι περικυκλωμένος από τη λίμνη Άμριτ Σάροβαρ (η Λίμνη από Νέκταρ), πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να διασχίσετε τη Γέφυρα του Γκουρού. Αν πεινάτε, ίσως είστε αρκετά τυχεροί έτσι ώστε να είστε από τους 35.000 ανθρώπους οι οποίοι παίρνουν δωρεάν φαγητό από εθελοντές Σιχ στη μεγάλη τραπεζαρία Γκουρού-Κα-Λανγκάρ. Ακόμα, υπάρχουν και 400 δωμάτια, όπου οι προσκυνητές μπορούν να ξεκουραστούν μετά από το μακρύ ταξίδι που έκαναν προς το ναό. Αυτό πάει να πει φιλοξενία!

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες...












Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...