Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η γελοιογραφία στην εκπαίδευση και στο μάθημα των Θρησκευτικών




educartoon-photo

Η γελοιογραφία ως εικαστικό είδος έχει συγκεκριμένους κώδικες και, όπως όλα τα είδη τέχνης, για την κατανόηση του νοήματός της απαιτούνται ορισμένα «κλειδιά».
Με έναν μαγικό τρόπο, φαίνεται ότι τα παιδιά κάθε ηλικίας διαθέτουν ήδη αυτά τα κλειδιά και αυτούς τους κώδικες, χωρίς να έχουν σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και χωρίς ίσως να ξέρουν τα ίδια να σκιτσάρουν καλά.
Επειδή η γελοιογραφία είναι από μόνη της ελκυστική, γίνεται αμέσως και απολύτως κατανοητή από τα παιδιά, που την αντιμετωπίζουν στην αρχή ως παιχνίδι, και στη συνέχεια ως πεδίο προβληματισμού και αφορμή γνώσης.
Όπως έδειξε η έως τώρα αξιοποίησή της στη διδακτική πράξη, η γελοιογραφία εξάπτει και διεγείρει τη δημιουργική φαντασία των μαθητών.
Η educartoon-Η γελοιογραφία στην Εκπαίδευση είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό εργαλείο για την αξιοποίηση της γελοιογραφίας στην εκπαίδευση.  Το υλικό που διατίθεται από την ιστοσελίδα της educartoon είναι δωρεάν και αποτελείται α) από γελοιογραφίες και β) από ενδεικτικά σχέδια μαθήματος.
Εγγραφή
Για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε δωρεάν όλο το υλικό της educartoon και να συμβάλετε στον εμπλουτισμό του, πρέπει πρώτα να γίνετε μέλος. Αν δεν είστε μέλος, βλέπετε στην ιστοσελίδα μόνο δειγματοληπτικά το υλικό αυτό.
Στη σελίδα http://www.educartoon.gr πατάτε «εγγραφή» (πάνω δεξιά), συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και ακολουθείτε τις οδηγίες.
Χρήση του υλικού
Από τη στιγμή που έχετε εγγραφεί, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλο το υλικό.
Πατώντας στην καρτέλα «Μαθήματα», μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε σχέδιο μαθήματος και να το παρουσιάσετε στην τάξη σας, αυτούσιο ή αλλαγμένο ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε να το εκτυπώσετε ή να κατεβάσετε τις αντίστοιχες γελοιογραφίες και το υπολοιπο οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο, κείμενα, εικόνες, μουσική).
Πατώντας στην καρτέλα «Γελοιογραφίες», μπορείτε να επιλέξετε το σκίτσο που ταιριάζει σε κάποιο μάθημά σας και να το χρησιμοποιήσετε.
Ανατροφοδότηση
Εφόσον χρησιμοποιήσετε στην τάξη κάποιο έτοιμο σχέδιο μαθήματος, θα θέλαμε να μας στείλετε ένα email (στο info@educartoon.gr) όπου θα αναφέρετε σύντομα τον τρόπο που επιλέξατε να κάνετε το μάθημα, τις αλλαγές που ενδεχομένως κάνατε και τα διδακτικά αποτελέσματα που είχατε. Αν οι μαθητές σας έφτιαξαν δικές τους γελοιογραφίες ή ζωγραφιές, θα θέλαμε να τις σκανάρετε και να μας τις στείλετε ηλεκτρονικά με email στo info@educartoon.gr.
Εμπλουτισμός του υλικού
Εφόσον χρησιμοποιήσατε στην τάξη μια γελοιογραφία, χωρίς να έχετε χρησιμοποιήσει το αντίστοιχο έτοιμο σχέδιο μαθήματος, θα θέλαμε να μας στείλετε μια περιγραφή της διδασκαλίας σας, δηλαδή ένα δικό σας σχέδιο μαθήματος, εμπλουτισμένο αν είναι δυνατόν και με άλλο υλικό (κείμενα, βίντεο, μουσική κτλ).
Τα πνευματικά δικαιώματα της educartoon.gr. Όλες οι διαθέσιμες επιλογές, υπόκεινται στην άδεια χρήσης Creative Commons.
Να και μερικά παραδείγματα για το πως συνάδελφοι αξιοποίησαν τη γελοιογραφία στο μάθημα των Θρησκευτικών και όχι μόνο (υπάρχουν περιληπτικά και τα σχέδια εργασίας). Μπορείτε και σεις με τους μαθητές σας να δουλέψετε με παρόμοιο τρόπο!





Το Video αυτό θα σας κατατοπίσει για την δημιουργική αξιοποίηση της γελοιογραφίας στη διδασκαλία.
                           
Τρέχει και διαγωνισμός αυτό το διάστημα για τα σχολεία "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΚΟΜΙΚΣ": «Οι νέοι σκιτσάρουν για την Ευρώπη».Η Educartoon, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και η επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία» προκηρύσσουν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Γελοιογραφίας-Κόμικς με θέμα «Οι νέοι σκιτσάρουν για την Ευρώπη».
Ο διαγωνισμός αφορά τους μαθητές του Γυμνασίου, του Γενικού και Εσπερινού  Λυκείου, καθώς και του Λυκείου Επαγγελματικής-Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Πηγή
Αναδημοσίευση:http://albanaki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...