Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ναοί Palitana-το μεγαλύτερο συγκρότημα ναών στον κόσμο

Η Palitana είναι μια πόλη της Ινδίας, στην περιοχή Gujarat. Αποτελεί μέρος της περιοχής Saurashtra, που είναι γνωστή για τους εντυπωσιακούς  ναούς, τις όμορφες παραλίες και τα άγρια ​​ζώα.
Πάνω στο ιερό βουνό Shatrunjaya  (ο "λόφος που κατακτά τους εχθρούς") βρίσκεται το μεγαλύτερο συγκρότημα ναών στον κόσμο. Υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 μαρμάρινοι ναοί. 
Στην κορυφή του λόφου Shatrunjai (τόπος της νίκης) υπάρχει ένα σύμπλεγμα ναών Jain (873 ναοί), που χτίστηκαν από γενιές Ζαϊνιστών σε μια περίοδο 900 χρόνων, από τον 11ο αιώνα και μετά. Παρόλο που καταστράφηκαν από τις μουσουλμανικές εισβολές τον 14ο και 15ο αιώνα, οι ναοί χτίστηκαν εκ νέου το 1500. Από τους πρόποδες του λόφου ξεκινούν 3.800 πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του.
Οι ναοί είναι μοναδικοί στην αρχιτεκτονική και την γλυπτική τους. Από απόσταση, κάτω από το φως του ήλιου, μοιάζουν με μινιατούρες από ελεφαντόδοντο. Ο πιο σημαντικός ναός είναι αυτός του πρώτου teerthankara, Shri Adishwar. Έχει περίτεχνα αρχιτεκτονικά μοτίβα, αν και στο σύνολό του είναι πιο απλός από τον ναό Choumukh. Η μαρμάρινη εικόνα της θεότητας είναι διακοσμημένη με χρυσά στολίδια και πολύτιμους λίθους. Πρόσφατη μέτρηση έδειξε ότι υπάρχουν περισσότερα από 27.000 είδωλα θεοτήτων του Ζαϊνισμού μόνο σε αυτό το λόφο.
Το μουσουλμανικό τέμενος του Angar Pir είναι κοντά στο ναό Adishwar. Άτεκνα ζευγάρια προσφέρουν μινιατούρες λίκνων σε αυτό το ιερό, με την ελπίδα να ευλογηθούν. Άλλοι αξιοσημείωτοι ναοί είναι οι Kumarpal, Vimalshah και Sampriti Raja. Ο Kumarpal Solanki, ένας μεγάλος προστάτης Jain, έχτισε πιθανότατα τον αρχαιότερο ναό. Ο ναός έχει μια υπέροχη συλλογή από κοσμήματα, την οποία μπορεί να δει κανείς με ειδική άδεια. 
Οι ναοί Politana αποτελούν ιερό τόπο για τους οπαδούς του Ζαϊνισμού. Κάθε ευσεβής Ζαϊνιστής έχει σκοπό να ανέβει στην κορυφή του λόφου τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, λόγω της ιερότητάς του. Η διαδρομή είναι επίπονη και διαρκεί μιάμιση ώρα. 
Όσοι επιχειρούν να ανέβουν πρέπει να ακολουθήσουν τους αυστηρούς κανόνες του Ζαϊνισμού. Δεν επιτρέπεται να φάνε ή να μεταφέρουν τρόφιμα. Η κάθοδος πρέπει να ξεκινήσει πριν νυχτώσει, γιατί κανείς δεν επιτρέπεται να μένει στους ναούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, ούτε οι ιερείς.
Υπάρχει μια ειδική μέρα, μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, κατά την οποία ένα τεράστιο πλήθος χιλιάδων ανθρώπων επισκέπτονται τον ιερό τόπο των ναών Politana. Τη μέρα αυτή εκατομμύρια οπαδοί του Ζαϊνισμού λυτρώνονται, σύμφωνα με τη θρησκεία τους. Οι προσκυνητές αυτή τη μέρα είναι τριπλάσιοι από οποιαδήποτε άλλη μέρα.
1 2 3 4
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...