Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Το Μικρό Παρεκκλήσι του Γκέρνσεϊ
Όταν η γαλλική κυβέρνηση πέρασε ένα νόμο το 1904 καταδικάζοντας τα θρησκευτικά σχολεία, οι Frères des écoles chrétiennes (Αδελφοί των Χριστιανικών Σχολείων) μεταφέρθηκαν αλλού, συνεχίζοντας το έργο τους στην εξορία. Μια ομάδα έφτασε στο νησάκι Γκέρνσεϊ, στη θάλασσα της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας και ο αδερφός Déodat, άρχισε να κατασκευάζει μια μικρογραφία της διάσημης σπηλιάς και βασιλικής στη Λούρδη. Παρά τις διαφορές, γεννήθηκε το "Petite Chapelle" (Μικρό Παρεκκλήσι).


Τον Μάρτιο του 1914, ο αδερφός Déodat έφτιαξε ένα μικρό παρεκκλήσι, μήκους 2,7 μέτρων και πλάτους 1,4. Το κτήριο αποδείχθηκε  μη δημοφιλές και ο Déodat το γκρέμισε το επόμενο βράδυ.


Χωρίς να αποθαρρυνθεί, η δεύτερη του προσπάθεια ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1914. Ελαφρώς μεγαλύτερο στο πλάτος -1,8 μέτρα- αυτό το παρεκκλήσι επέζησε μέχρι που το επισκέφτηκε ο Επίσκοπος του Πόρτσμουθ το 1923..... και ο αδερφός Déodat και πάλι το γκρέμισε.


Αυτό που έφτιαξε τελικά είναι και αυτό που υπάρχει σήμερα. Όμορφα διακοσμημένο με κοχύλια και πορσελάνινα πιάτα, το σπήλαιο έγινε διάσημος τουριστικός προορισμός. Οι ντόπιοι συνεχίζουν και δωρίζουν πορσελάνες, ενώ δώρα φτάνουν απ' όλο τον κόσμο.


3otiko.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...