Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Τι ζητάμε από το Θεό;

 

Ανακάλυψα στο ίντερνετ ένα κατηχητικό βοήθημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών το οποίο έχει επιμεληθεί ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός με θέμα : 

Σύγχρονα τραγούδια: αφορμή συζήτησης με τους νέους μας
(συνέχεια)

Θέμα 7: Τι ζητάμε από το Θεό;


Στοχοθεσία: Α. Η προσευχή δεν είναι ένα τυπικό καθήκον του χριστιανού, αλλά πράξη και ανάσα ζωής. Ο άνθρωπος βγάζει τον εσωτερικό του κόσμο στη σχέση με το Θεό, την ώρα της προσευχής
Β. Να βοηθηθούν τα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν προσευχόμαστε μόνο όταν έχουμε ανάγκες ή το αισθανόμαστε, αλλά με τάξη και συνεχώς

Προσευχή

(Μουσική, στίχοι και τραγούδι Χάρις Αλεξίου από το δίσκο Οδός Νεφέλης 88)

Δώσ’  μου ένα σύνορο να περπατώ
Δώσ’  μου ένα όνομα να μη χαθώ
Δώσ’  μου ένα όνειρο να κρατηθώ
Δώσ’  μου ένα όραμα να αντισταθώ

Δώσ’  μου ένα παιδί να εξομολογηθώ
Δώσ’  μου ένα φιλί να πλύνω το κακό
Ξύπνησέ με το πρωί μ’  έναν σκοπό
Που να λέει χαλάλι στη ζωή που ζω!

Ερμηνευτικά σχόλια


Δώσ’ μου: Η προσευχή έχει χαρακτήρα προσωπικό, μιλά ο άνθρωπος με το Θεό. Είναι απαιτητική, παρακλητική, αλλά και ουσιαστική. Ο Χριστός λέει ότι όποιος ζητά λαμβάνει και όποιος ψάχνει βρίσκει από το Θεό!
Σύνορο: το πιο ουσιαστικό σημείο του ανθρώπου στη σχέση του με το Θεό, το όριο που μπορεί να το περπατήσει, να το υπερβεί, αν και η παρουσία του Θεού στη ζωή του ανθρώπου δεν έχει όρια, αγάπη χωρίς όρια! «Αγάπα και κάνε ό,τι θες», λέει ο Ιερός Αυγουστίνος.
Όνομα: Ο Θεός μας δίνει το όνομα, όνομα έχει αυτός που αναφέρεται σε κάποιο, σχετίζεται μαζί του! Όποιος έχει  όνομα σε σχέση με το Θεό, δεν χάνεται!
Όνειρο: Η πίστη μας στο Θεό μας κάνει να ονειρευόμαστε, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, την αγάπη! Αυτό όλα μας κρατάνε όρθιους!
Όραμα: Η προσευχή στο Θεό μας γεμίζει οράματα, και η ζωή κοντά στο Θεό μας κάνει να αντιστεκόμαστε στο κακό, την αμαρτία, την αναξιοπρέπεια του κόσμου!
Παιδί: Η εξομολόγηση κάνει την ψυχή μας να καθαρίζει σαν του παιδιού, γινόμαστε αγνοί!
Φιλί: Με την αγάπη και τη φιλία ξεπλένεται το κακό και η αμαρτία!
Σκοπό: Η πίστη στο Θεό, η προσευχή και η πνευματική ζωή δίνουν νόημα στη ζωή μας και σκοπό!
Χαλάλι στη ζωή που ζω: Είναι σπουδαίο να έχει η ζωή μας αξία και νόημα κι αυτό υπάρχει χάρη στην αγάπη και το Θεό. Αν ζητά κανείς τη βασιλεία των ουρανών, τα πάντα του κόσμου θα μας δοθούν!

Συμπεράσματα – Ερωτήσεις

  1. Η προσευχή είναι το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου στη ζωή του. Με την προσευχή ο άνθρωπος πλησιάζει το Θεό. Με την προσευχή ο άνθρωπος τηλεφωνεί απ’ ευθείας στο Θεό!
  2. Υπάρχει η νοερά προσευχή, το «Κύριε ημών Ιησού Χριστέ ελέησόν με, τον αμαρτωλό». Υπάρχουν κι άλλες προσευχές. Χαρακτηριστικό το σημείο του σταυρού.
  3. Η προσευχή είναι η προσωπική, που γίνεται από τον καθένα μας προς το Θεό, και η λειτουργική προσευχή, αυτή που γίνεται στο ναό (πρόγραμμα ακολουθιών, Μεσονυκτικό, Όρθρος, Ώρες, Εσπερινός, Απόδειπνο). Η κορύφωση της προσευχής είναι στη Θεία Λειτουργία.
  4. Η προσευχή δεν είναι ίδιον των μοναχών και των ιερέων, αλλά εντολή του Θεού για τον κάθε άνθρωπο. Ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει «αδιαλείπτως προσεύχεσθε».
  5. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθιστά την προσευχή πάρεργο ή συνήθεια της παιδικής μας ηλικίας. Η προσευχή  δεν είναι κίνηση εξόδου από την όπια ανάγκη μας, αλλά στάση ζωής.
  6. Πόσο προσευχόμαστε στη ζωή μας; (θα ήταν σπουδαίο τουλάχιστον το πρωί και το βράδυ να ξεκινάμε και να κλείνουμε την ημέρα μας ανφερόμενοι στο Θεό)
  7. Πόσο προσευχόμαστε στο Θεό να δώσει νόημα στη ζωή μας;

Βοηθητικό κείμενο

Ρώτησαν κάποτε τον Αββά Μακάριο πώς πρέπει να προσευχόμαστε. Ο γέροντας τους λέγει: « Δεν χρειάζονται περιττά λόγια, αλλά να απλώνετε τα χέρια και να λέτε: Κύριε, όπως θέλεις και όπως γνωρίζεις, ελέησέ με. Και όταν έρχεται πειρασμός, να λέτε: Κύριε, βοήθησέ με. Εκείνος γνωρίζει τι είναι καλό για μας και μας ελεεί»! (Γεροντικό)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...