Τελικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η βάση για ό,τι οι άνθρωποι αγαπούν στον τρόπο ζωής τους. Όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι δυνατό να επιτύχει κανείς ευτυχία που να διαρκεί, γιατί δεν υπάρχει προσωπική ασφάλεια, δεν υπάρχει ελευθερία και δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Έτσι λοιπόν, εδώ και καιρό, όλοι οι λαοί έχουν αναγνωρίσει τη θεμελιώδη σημασία τους και έχουν υψώσει τη φωνή τους για να τα υπερασπιστούν.
Εντούτοις, χρειάστηκε ένας παγκόσμιος πόλεμος και ο θάνατος δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων για να συνεργαστούν τα κορυφαία έθνη και να δημιουργήσουν έναν πραγματικά οικουμενικό χάρτη δικαιωμάτων.
Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι το κορυφαίο όργανο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Η πρώτη παράγραφος του προοιμίου της αποτελεί μια πανίσχυρη επικύρωση των αρχών που αποτελούν την ουσία του σύγχρονου συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναφαίρετων δικαιωμάτων τους, αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο».
Εντούτοις, η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι σχεδόν σε κάθε χώρα της Γης, κάποιο τμήμα του πληθυσμού υφίσταται βασανιστήρια, παράνομη μετακίνηση (τράφικινγκ), πείνα, αδικία, διακρίσεις ή παραβιάζονται άλλα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κι αυτό μας φέρνει στο πραγματικό πρόβλημα: οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα άρθρα που αυτή περιλαμβάνει. Κατά συνέπεια, υφίσταται ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της διατύπωσης των στόχων της Διακήρυξης και της επίτευξής τους. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι ελεύθεροι. Πολλές φορές δεν αποδίδεται δικαιοσύνη. Και η ειρήνη εξακολουθεί να απουσιάζει από πολλές περιοχές του κόσμου.
Η πρόκληση έγκειται στη γεφύρωση του τεράστιου χάσματος μεταξύ του ιδανικού των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πραγματικότητας, όπου παρατηρείται πληθώρα παραβιάσεών τους.
Με την εφαρμογή του Οδηγού για τον Εκπαιδευτικό, το DVD και τα εγχειρίδια, καθώς και την εφαρμογή της εκπαίδευσης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα προγράμματα σπουδών τους, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν πολλά για να συνειδητοποιήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αστυνομικοί, δικαστικοί υπάλληλοι και εκείνοι που συμβουλεύουν τους νέους θα πρέπει να μελετήσουν, επίσης, αυτά τα εκπαιδευτικά υλικά και να τα χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την επίγνωση στους οργανισμούς τους και τα κυβερνητικά σώματα, που στη συνέχεια θα επιταχύνουν την εφαρμογή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο έθνος τους, το κράτος ή περιοχή.
ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.