Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Δεν κατάφερε να τους χωρίσει ούτε ο θάνατος!


Δύο επιτύμβιες στήλες σε μια μικρή πόλη στην Ολλανδία δεν μπορεί παρά να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού. Ο λόγος; Ο τοίχος που χωρίζει τους δύο τάφους αλλά και τα χέρια που ενώνονται στην κορυφή των μνημάτων! Όσο κι αν η εικόνα προκαλεί εντύπωση, η συγκινητική ιστορία που κρύβεται πίσω της όχι μόνο επεξηγεί τα πάντα αλλά υπερτονίζει και μια μεγάλη αγάπη που υπάρχει ακόμα και μετά θάνατον. Πιο συγκεκριμένα, ένας γάμος που έγινε το 19ο αιώνα (το 1840 για την ακρίβεια) στην Ολλανδία μεταξύ ενός προτεστάντη, του J.C.P.H Aeffderson, και μιας καθολικής, της JWC Van Gorkum προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και ένα μεγάλο σκάνδαλο.
Ο λόγος; Η θρησκευτική διαμάχη καθολικών και προτεσταντών που είχε χωρίσει τους ανθρώπους, τα κτήρια, τις δραστηριότητες σε δύο στρατόπεδα. Εκκλησίες, καταστήματα και δημόσιοι χώροι διαχωρίζονταν ανάλογα με τις θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων, κι αυτό μέχρι πριν και 40 χρόνια. Η διαφορές του ζευγαριού ήταν όχι μόνο θρησκευτικές αλλά και κοινωνικές, αφού προερχόταν από διαφορετικές τάξεις. Ωστόσο, παρόλα τα ταμπού στην ολλανδική κοινωνία του 19ου αιώνα, ο γάμος του ζευγαριού κράτησε για 40 χρόνια και έληξε με το θάνατο του συνταγματάρχη.
Οκτώ χρόνια αργότερα, όταν η σύζυγός του απεβίωσε, η επιθυμία της ήταν να ταφεί δίπλα στον σύζυγό της. Ο νόμος, όμως, αλλά και οι προκαταλήψεις δεν το επέτρεψαν και έτσι ένας τοίχος χώριζε τα δύο μνήματα. Ωστόσο, οι συγγενείς της γυναίκας σκέφτηκαν να τη φέρουν κοντά με τον συνταγματάρχη χρησιμοποιώντας τη γλυπτική δημιουργικότητα. Έτσι τα μνήματα υψώθηκαν αρκετά και το χέρι της συζύγου απλώθηκε για να πιάσεια υτό του άντρα της στην άλλη πλευρά του τοίχου. Ούτε η κοινωνία, ούτε τα θρησκευτικά ταμπού, ούτε οι κοινωνικοί διαχωρισμοί, ούτε ο θάνατος, ούτε ένας τοίχος με τούβλα ήταν αρκετά για να τους χωρίσουν…
tafos2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...