Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ο Ιωσήφ και οι αδελφοί του

Η ιστορία του ισραηλιτικού λαού συνεχίζεται στην Αίγυπτο, καθώς ο ενδέκατος γιος του Ιακώβ, ο Ιωσήφ καταλήγει εκεί από την κακία των αδελφών του. Η ιστορία του Ιωσήφ αναφέρεται κι αυτή στο βιβλίο της «Γένεσης». Τα δώδεκα παιδιά του Ιακώβ είχαν τα εξής ονόματα: Ρουβήν, Συμεών, Λευί, Ιούδας, Ισσάχαρ, Ζαβουλών, Δαν, Νεφθαλί, Γαδ, Ασήρ, Ιωσήφ και Βενιαμίν.
PD12Απ’ όλα τα παιδιά του ο Ιακώβ αγαπούσε τον Ιωσήφ, γιατί ήταν γιος της αγαπημένης του γυναίκας Ραχήλ, αλλά και γιατί ήταν πολύ χαρούμενο και αγαπητό παιδί. Του χάρισε λοιπόν έναν πολύ όμορφο, πολύχρωμο χιτώνα. Κάποτε ο Ιωσήφ διηγήθηκε στ’ αδέλφια του και στον πατέρα του δυο παράξενα όνειρα που είχε δει. «Δέναμε», λέει, «δεμάτια από άχυρα στους αγρούς. Ξάφνου το δικό μου δεμάτι σηκώθηκε και στάθηκε όρθιο και τα δικά σας δεμάτια περικύκλωσαν και προσκύνησαν το δικό μου». Κι ύστερα διηγήθηκε και το δεύτερο όνειρο: «Ο ήλιος και το φεγγάρι και έντεκα αστέρια με προσκύνησαν». Μετά από αυτό το γεγονός τα μεγαλύτερα αδέρφια του τον φθόνησαν πολύ και γύρευαν ευκαιρία για να του κάνουν κακό. Η ευκαιρία δεν άργησε να έρθει. Κάποια μέρα ο Ιακώβ έστειλε τον Ιωσήφ να βρει τ’ αδέρφια του, που έβοσκαν τα κοπάδια τους κι έλειπαν μέρες από το σπίτι και να τους εφοδιάσει με τρόφιμα. Εκείνα μόλις τον είδαν από μακριά να πλησιάζει σκέφτηκαν πως εκεί στην ερημιά θα μπορούσαν πολύ εύκολα να απαλλαγούν από τον «ονειροφανταγμένο» αδελφό τους.
Τον έπιασαν, του έβγαλαν τον πολύχρωμο χιτώνα και τον έριξαν σ’ ένα ξεροπήγαδο. Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Ρουβήν, είχε σκοπό αργότερα να τον ελευθερώσει, οι άλλοι ήθελαν να τον σκοτώσουν. Πέρασε όμως από εκεί ένα καραβάνι με εμπόρους που πήγαιναν στην Αίγυπτο. Ο Ρουβήν έλειπε εκείνη την ώρα. Τα άλλα αδέρφια του πούλησαν τον Ιωσήφ για δούλο στους εμπόρους. Το καραβάνι έφυγε, μαζί τους κι ο Ιωσήφ. Τ’ αδέρφια του ξέσχισαν το χιτώνα του, τον έβαψαν με το αίμα ενός κατσικιού κι όταν επέστρεψαν τον έδειξαν στον πατέρα τους ως απόδειξη ότι τον Ιωσήφ τον είχαν καταβροχθίσει άγρια θηρία. Ο Ιακώβ πίστεψε στην ιστορία των παιδιών του. Απαρηγόρητη λύπη τον κατέλαβε. Βυθίστηκε σε βαρύ πένθος.
Αν θέλεις ν΄ ακούσεις την αφήγηση του κειμένου, κάνε κλικ εδώ.
Πηγή/Αναδημοσίευση: http://www.pemptousia.gr


Pemptousia-gia-paidia-Footer-600x122

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...