Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ως την κορυφή του Borobodur - το θαυμαστό βουδιστικό μνημείο

O ναός του Borobodur  είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου. Είναι αβέβαιη η ηλικία του, αλλά πιστεύεται ότι έχει κατασκευαστεί από το τέλος του έβδομου και στις αρχές του όγδοου αιώνα μ.Χ.  
Για περίπου έναν αιώνα και μισό ήταν το πνευματικό κέντρο του βουδισμού στην Ιάβα, στη συνέχεια χάθηκε μέχρι την εκ νέου ανακάλυψη του το δέκατο όγδοο αιώνα.  
 Αποτελείται από 55.000 τετραγωνικά μέτρα πέτρας και έχει ανεγερθεί πάνω σε ένα λόφο με τη μορφή βαθμιδωτής πυραμίδας.
Αποτελείται από έξι ορθογώνιους ορόφους, τρεις βεράντες κυκλικές και μία κεντρική στούπα που σχηματίζουν τη σύνοδο κορυφής
 Η όλη κατασκευή έχει  τη μορφή ενός λωτού, το ιερό λουλούδι του Βούδα.
 Για κάθε κατεύθυνση υπάρχουν ενενήντα δύο Ντυάνι αγάλματα του Βούδα και 1.460 σκηνές ανακούφισης. Το χαμηλότερο επίπεδο έχει 160 ανάγλυφα που απεικονίζουν την αιτία και το αποτέλεσμα.
  Το μεσαίο επίπεδο περιλαμβάνει διάφορες ιστορίες από τη ζωή του Βούδα από τις ιστορίες Jataka.
  Το υψηλότερο επίπεδο δεν έχει ανάγλυφα ή διακοσμήσεις απολύτως, αλλά έχει ένα μπαλκόνι, τετράγωνου σχήματος, με κυκλικούς τοίχους: έναν κύκλο χωρίς αρχή ή τέλος
Εδώ είναι ο τόπος του ενενήντα δύο Vajrasattvas ή Ντχιάνι Βούδες σε μικρές στούπες
 Κάθε ένα από αυτά τα αγάλματα έχει mudra (χειρονομία), υποδεικνύοντας μία από τις πέντε κατευθύνσεις
Ανατολικά, καλώντας τη γη για μαρτυρία. Νότια, με τη θέση του χεριού του για  ευλογία. Δυτικά, με τη χειρονομία του διαλογισμού. Βόρεια, η mudra της αφοβίας. Στο κέντρο με την χειρονομία της διδασκαλίας.
 Πέραν του ότι είναι το μεγαλύτερο σύμβολο του Βουδισμού, η στούπα Borobodur είναι επίσης ένα αντίγραφο του σύμπαντος. Συμβολίζει το μικρο-σύμπαν, το οποίο χωρίζεται σε τρία επίπεδα:
Το χαμηλό  στο οποίο ο κόσμος του ανθρώπου λόγω της επιθυμίας επηρεάζεται από αρνητικά ερεθίσματα.
  Το μεσαίο επίπεδο,είναι  ο κόσμος στον οποίο ο άνθρωπος έχει τον έλεγχο των αρνητικών παρορμήσεων του  του και χρησιμοποιεί τα θετικά ερεθίσματα του.
  Το υψηλότερο επίπεδο , στο οποίο ο κόσμος του ανθρώπου δεν  περιορίζεται πλέον  από τη φυσική και κοσμική αρχαία επιθυμία.

Είναι λατρευτική πρακτική να ακολουθούν οι προσκυνητές κυκλική πορεία γύρω από τις στοές και τις βεράντες πάντα με κατεύθυνση προς τα αριστερά και κρατώντας το οικοδόμημα προς τα δεξιά, ενώ συζητούν ή διαλογίζονται. 

 Συνολικά,το  Borobodur αντιπροσωπεύει τα δέκα επίπεδα της ζωής ενός Μποντισάτβα που αυτός ή αυτή πρέπει να αναπτυχθεί για να γίνει ένας Βούδας  ή ένας "πεφωτισμένος".

 Στο μεγάλο αυτό βουδιστικό μνημείο που βρίσκεται στην Ινδονησία, στον κήπο της Ιάβα παρουσιάζονται σκηνές από την πνευματική πορεία του Βούδα.
Συμβολικά οι προσκυνητές ακολουθώντας κυκλική πορεία μαθαίνουν πώς να ακολουθούν το παράδειγμά του. 
Στην κορυφή του μνημείου ένας άδειος θόλος κωνικού σχήματος συμβολίζει την τελική πνευματική κατάσταση

Αποτελεί το σπουδαιότερο μνημείο της ιαβαϊκής τέχνης στην Ινδονησία και το μεγαλύτερο βουδιστικό μνημείο στον κόσμο. Το 1991, το Μπορομπουντούρ ανακηρύχθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 


http://www.buddhanet.net/boro.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...