Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Blender: Η απόλυτη open source σουίτα δημιουργίας 3D γραφικών!



Το blender είναι μια ολοκληρωμένη σουίτα δημιουργίας 3D γραφικών που ξεκίνησε ως εμπορική εφαρμογή από τις εταιρίες NeoGeo και NaN (Not A Number Technologies) αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε εφαρμογή ανοικτού κώδικα που διανέμεται ελεύθερα κατά την GNU GPL.

Υποστηρίζει τις περισσότερες λειτουργικές πλατφόρμες (Linux, Mac OSX, Windows, Sun Solaris, SGI Irix, 32 και 64bit) και διατίθεται

σε πολλές γλώσσες (όχι πάντως στα ελληνικά).

Το μέγεθος του είναι πολύ μικρό, μόλις 18ΜΒ η τρέχουσα σταθερή έκδοση (2,49b, κυκλ. 3 Σεπτεμβρίου 2009) για Linux 32bit (μέγεθος

εκτελέσιμου αρχείου). Περιορισμένες είναι και οι απαιτήσεις συστήματος συγκριτικά με εκείνες ανάλογων εφαρμογών, πιο απαιτητικές εργασίες ωστόσο θα απαιτήσουν και πιο γρήγορο σύστημα.

Το blender μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μοντελοποίηση στατικών γραφικών (εικόνων) ή animation, UV unwrapping, texturing, rigging, rendering, particle και άλλες προσομοιώσεις όπως και μη γραμμική επεξεργασία, καθώς και για διαδραστικές λειτουργίες ή ακόμα και game developing (χάρη στην game engine που διαθέτει).

Οι δυνατότητες του είναι απεριόριστες αφού κάποιος μπορεί να δημιουργήσει από το μοντέλο ενός απλού αντικειμένου ή λογοτύπου, μέχρι λεπτομερέστατες εικόνες εξαιρετικής ποιότητας, τόσο ρεαλιστικές ώστε να μην φανερώνουν την προέλευσή τους. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς όπως διαφημιστικά, ντοκιμαντέρ, ταινίες (Spiderman 2, History Channel και αλλού).

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο επίσημο site της (http://www.blender.org/download/get-blender/) όπου επιπρόσθετα μπορεί κανείς να βρει χρήσιμα plugins και scripts, galleries, οδηγούς και ό,τι άλλο αφορά το blender.

- Blender tutorialπηγή: περιοδικό ubuntistas (Τεύχος 7 – Ιανουάριος Φεβρουάριος 2010)

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...