Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Το Ισλάμ

Ισλάμ σημαίνει "υποταγή" στο Θεό.
 Είναι η θρησκεία της υποταγής στο θέλημα του θεού, όπως αυτό αποκαλύφθηκε στον προφήτη του Μωάμεθ.Το θέλημα αυτό στο Ισλάμ διαμορφώνει όλες τις όψεις της ζωής.
Οι πιστοί του Ισλάμ είναι "εκείνοι που παραδίδονται ολοκληρωτικά στη βούληση του Αλλάχ"
 ( "Αλλάχ" στα αραβικά σημαίνει Θεός).

Οι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι σ΄αυτούς δόθηκε η τελική αποκάλυψη του Θεού. Ιδρυστής του ισλαμισμού είναι ο Προφήτης Μωάμεθ, ο οποίος γεννήθηκε στη Μέκκα της Αραβίας το 570μ.Χ. περίπου.
Όταν ήταν σαράντα ετών του αποκαλύφθηκε η κλίση στο προφητικό έργο: να διδάξει το μήνυμα για τον έναν αληθινό Θεό. Στην αρχή συνάντησε μεγάλη αντίδραση.Έτσι το 622 εγκατέλειψε τη Μέκκα, μαζί με τους πιστούς του αναχωρόντας για τη γειτονική πόλη Μεδίνα. Το 630 είχε ήδη συγκροτήσει μια δυνατή και θρησκευτική κοινότητα κι έτσι μπόρεσε να ξαναγυρίσει θριαμβευτικά στη Μέκκα.

Βασικές διδασκαλίες του Κορανίου
  • Ένας είναι ο Θεός (Αλλάχ). Ο Μωάμεθ είναι ο τελευταίος και μεγαλύτερος προφήτης. Προηγήθηκαν κι άλλοι μικρότεροι.
  • Υπάρχουν άγγελοι και διάβολος (Ιμπλίς)
  • Το κισμέτ καθορίζει τη ζωή και τις πράξεις του ανθρώπου.
  • Υπάρχει τελική κρίση και ανταπόδοση(παράδεισος-κόλαση). 
Η Καάμπα στη Μέκκα
Το μεγάλο Τέμενος στη Μέκκα είναι χτισμένο γύρω από την Καάμπα. Μέσα στην Καάμπα βρίσκεται η Μαύρη Πέτρα για την οποία πιστεύουν ότι έπεσε από τον ουρανό ως σημείο της πρώτης διαθήκης μεταξύ Θεού και ανθρώπων.
Κάθε μουσουλμάνος που είναι υγιής, δεν έχει χρέη και μπορεί να καλύψει τα έξοδα του ταξιδιού υποχρεούται να πάει στη Μέκκα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του
Εκεί θα επισκεφτεί την Καάμπα και άλλους ιερούς τόπους.
                                                         
Το προσκύνημα είναι ένας από τους "πέντε στύλους" (καθήκοντα ) του Ισλάμ.
 Οι άλλοι είναι
α) Η ομολογία πίστης ( Δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνο  ο  Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του.)
β) Η προσευχή
Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα με το πρόσωπο στραμμένο στη Μέκκα: το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα, μετά τη δύση του ήλιου και πριν από το βραδινό ύπνο. Στο τζαμί υπάρχει μια εσοχή στον τοίχο, το μιράμπ, που βλέπει προς τη Μέκκα, για να δείχνει στους πιστούς την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να είναι στραμμένοι όταν προσεύχονται.
γ) η νηστεία το μήνα του Ραμαντανιού
δ) η ελεημοσύνη



Το Τέμενος του Ομάρ
Το επιβλητικό Τέμενος του Ομάρ ή Τρούλος του Βράχου βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ.
Μετά το Μεγάλο  Τεμενος στη Μέκκα και τον τάφο του Προφήτη στη μεδίνα είναι ο τρίτος κατά σειρά ιερότερος τόπος του Ισλάμ.



Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι το Κοράνι είναι ο αλάθητος Λόγος του Θεού , όπου εξηγείται το θέλημά του για την ανθρωπότητα.Αποκαλύφθηκε με θαυμαστό τρόπο στον Μωάμεθ, τον αγγελιαφόρο του Θεού, όταν του δόθηκε η εντολή να "διαβάσει" ή να "απομνημονεύσει και να απαγγείλει" τις λέξεις που του υπαγόρευσε ο αρχάγγελος Γαβριήλ.
Αποτελείται από 114 κεφάλαια «Σούρες»



Οι Μουσουλμάνοι χωρίζονται σε Σηίτες και Σουνίτες.
Οι Σουνίτες δεν θεωρούν ότι ο θρησκευτικός τους ηγέτης πρέπει να κατάγεται από το Μωάμεθ. Δίνουν έμφαση στο Κοράνι και στην ομοφωνία της κοινότητας.
Οι Σηίτες πιστεύουν στην κληρονομική διαδοχή του θρησκευτικού ηγέτη (ιμάμη). Θεωρείται αλάθητος, πηγή αποφάσεων, αυθεντικός ερμηνευτής του Κορανίου που μεταβιβάζει στους διαδόχους του τα μυστικά.

Ο μυστικισμός στο Ισλάμ
Αναπτύχθηκε από τον 8ο μ.Χ. αιώνα από επίδραση του Χριστιανικού ασκητισμού και του νεοπλατωνισμού. Σκοπός του η ένωση με το θεό, με την εκμηδένιση του εγώ.
Ο φόβος μεταβάλλεται σε θείο έρωτα κι επιδιώκεται η θέα του Θεού.
Ονομάζεται Σουφισμός.
 Αναπτύχθηκαν διάφορα τάγματα όπως οι δερβίσηδες

Επιμέλεια: Αθανασίου Ελένη

4 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...