Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Η '' κένωσις '' του Χριστού και η ελευθερία του ανθρώπου

Από τον Θεολόγο.gr


Γιατί , ο Ιησούς Χριστός εμφανίσθηκε στον κόσμο με απλή ανθρώπινη μορφή , χωρίς κανένα εξωτερικό σημάδι της θεότητάς του ; Γιατί ο Ιησούς '' έκρυβε '' τη θεότητά του ;
Η '' κένωσις '' του Χριστού συνδέεται άμεσα με την ελευθερία του ανθρώπου. Η εμφάνιση του Υιού του Θεού στον κόσμο , μ`όλο το θεϊκό μεγαλείο της μορφής του θα ήταν συντριπτική για τον αδύνατο άνθρωπο. Ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να επιλέξει ελεύθερα τη σωτηρία του , αλλά θα την αποδεχόταν υποχρεωτικά. Ο άνθρωπος θα διάλεγε τη σωτηρία , όχι με την ελεύθερη θέλησή του , αλλά γιατί θα ήταν αδύνατο να την αρνηθεί από την πίεση που θα ασκούσε στην ελεύθερη θέλησή του η συγκλονιστική παρουσία της Θεότητος.

Η '' κένωσις '' όμως του Χριστού διασφαλίζει την προσωπική ελευθερία του ανθρώπου. Η παρουσία του '' Υιού του ανθρώπου '' δεν εξουδετερώνει , αλλά σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος μπορεί να πει '' όχι '' στον Θεάνθρωπο και να απορρίψει την πρόσκλησή του για σωτηρία , όπως και έγινε. Αλλά και το αντίθετο . Όσοι δέχθηκαν την κλήση του Χριστού , την αποδέχθηκαν ελεύθερα και όχι κάτω από συνθήκες καταπιέσεως της ελεύθερης εκλογής των.

† Επίσκοπος Αχελώου ΕΥΘΥΜΙΟΣ

'' Για να γίνει Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΕΟΣ ''
Πηγη http://eorakamen.blogspot.gr/2013/11
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...