Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή Συντονιστικού Αδιόριστων Θεολόγων Προς Τον Υπουργό Παιδείας κ.κ. Αρβανιτόπουλο



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Μαρούσι, 11 Ιανουαρίου 2013

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Θεωρούμε σκόπιμο να επανέλθουμε εξακολουθώντας την επικοινωνία μας με σκοπό την συνεχή ενημέρωση σας για τα προβλήματα του κλάδου των θεολόγων.

Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας σχετικά με το μέλλον του κλάδου των Θεολόγων (ΠΕ01) και του μαθήματος των Θρησκευτικών. Δύο συγκεκριμένα θέματα μας οδηγούν σε αυτή τη διαπίστωση. Αναλυτικότερα:

Η έως τώρα τακτική των υπηρεσιών του υπουργείου. Αρχικά αρνήθηκαν κατηγορηματικά την ύπαρξη κενών της ειδικότητας. Οι οχλήσεις μας πολλές. Τόσο στις κεντρικές όσο και στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου, σε ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τελικώς αναγκάστηκε η αρμόδια Διεύθυνση να παραδεχθεί την ύπαρξη 133 κενών πλήρους ωραρίου πανελλαδικά. Παρόλα αυτά μέχρι αυτή τη στιγμή που σας παραδίδουμε την επιστολή αυτή το μάθημα παραμένει ουσιαστικά αδίδακτο.
Με πρόσχημα μόνο για το δικό μας κλάδο την ανυπαρξία πιστώσεων, καλύφθηκαν, ως σταγόνα στον ωκεανό, μόνο 10 θέσεις. Η όλη έως τώρα αυτή αντιμετώπιση υποτιμά την προσωπικότητα και την επιστημονική μας υπόσταση και υπονομεύει ευθέως την επαγγελματική και κοινωνική μας ανέλιξη.

Η κατάρτιση του προγράμματος σπουδών για το Νέο Λύκειο. Πληθαίνουν οι πληροφορίες που διαχέονται για την κατάργηση του μαθήματος με τη μεθόδευση της θέσπισής του ως επιλεγόμενου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη κάθε επαγγελματικής προοπτικής για χιλιάδες αποφοίτους των θεολογικών σχολών αλλά και όσων εργάζονταν όλα αυτά τα χρόνια ως αναπληρωτές θεολόγοι, μετά από πολλαπλή επιτυχή αξιολόγηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Επιπρόσθετα, αυτή η τακτική δημιουργεί άμεσα προβλήματα όσον αφορά τη διαμόρφωση μιας υγιούς και πολύπλευρης προσωπικότητας των μαθητών και καταστρατηγεί και τις σχετικές συνταγματικές επιταγές. Δεν λαμβάνεται υπόψη, ούτε η Παράδοση της πατρίδας μας, ούτε τα νέα κοινωνικά δεδομένα της εποχής μας.

Οι αξίες που πρεσβεύει και εμπνέει το μάθημά μας, το καθιστούν απολύτως απαραίτητο καθώς αμβλύνουν τις οξύτατες κοινωνικοπολιτισμικές αντιθέσεις, που έχουν ήδη εμφανισθεί και προλαμβάνουν φαινόμενα μισαλλοδοξίας και φυλετικών διακρίσεων.

Το σχολικό έτος παρέρχεται. Δυστυχώς έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απτή απόδειξη της ευσυνειδησίας των υπηρεσιών του Υπουργείου να καλύψουν με τους ίδιους όρους με άλλες ειδικότητες το πρόβλημα της μη παροχής ίσων ευκαιριών διαπαιδαγώγησης των μαθητών.

Επιπρόσθετα κανένα στίγμα σχετικά με την υποχρεωτικότητα και την υπόσταση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο δεν έχει δοθεί έως τώρα. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε, ότι οι συντάκτες των νέων Προγραμμάτων Σπουδών παραθεωρούν το πανανθρώπινο φαινόμενο της θρησκείας και αγνοούν την δυναμική του εντός της ελληνικής κοινωνίας και την υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας να παρέχει την ανάλογη αγωγή με τρόπο επιστημονικό και νηφάλιο, όπως έκανε έως τώρα.

Απευθυνόμαστε σε εσάς γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας σε τέτοια ζητήματα. Η ευθύνη βρίσκεται στα δικά σας χέρια.

Με τιμή,

Τα μέλη του Συντονιστικού Αδιόριστών Θεολόγων.
Email: theologoi01@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...