Ας θυμηθούμε λίγο τους προφήτες από την Α Γυμνασίου.Τι έλεγε ο Ωσηέ εξ ονόματος του Θεού;
"Αγάπη θέλω και όχι θυσίες. Γνώση του Θεού και όχι ολοκαυτώματα"
Ακριβώς το ίδιο ζητάει και τώρα ο Χριστός από τους πιστούς: λατρεία αληθινή και όχι ψεύτικη, καλυμμένη πίσω από τυπολατρία.
Ας θυμηθούμε τα τρομερά "ουαί" (αλίμονο) εναντίον των Φαρισαίων. Γιατί;Γιατί ήταν υποκριτές. Γιατί τα λόγια τους ΔΕΝ συμβάδιζαν με τις πράξεις τους.
Ας θυμηθούμε και την παραβολή του τελώνη και του Φαρισαίου:
«Είπε ο Κύριος αυτήν εδώ την παραβολή. «Δυό άνθρωποι ανέβηκαν στο ναό για να προσευχηθούν ο ένας Φαρισαίος και ο άλλος Τελώνης. Ο Φαρισαίος στάθηκε και προσευχόταν στον εαυτό του με αυτά τα λόγια. “Θεέ μου, σε ευχαριστώ, γιατί εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους ανθρώπους, τους κλέφτες, τους άδικους, τους άτιμους ή και σαν τούτον εδώ τον Τελώνη· νηστεύω δυό φορές την εβδομάδα και δίνω το δέκατο απ’ όλα τα εισοδήματα μου”. Κι ο Τελώνης στεκόταν από μακρυά και δεν ήθελε μηδέ τα μάτια του να σηκώσει στον ουρανό, μόνο χτυπούσε το στήθος του κι έλεγε· “Θεέ μου, συγχώρεσε με τον αμαρτωλό”. Σας λέγω λοιπόν πως αυτός κατέβηκε στο σπίτι του δικαιωμένος μπροστά στο Θεό παρά ο άλλος. Γιατί όποιος περηφανεύεται θα ταπεινωθεί κι όποιος ταπεινώνεται θα υψωθεί».
Απόλυτα ταιριάζουν εδώ τα λόγια του προφήτη Ησαΐα: "Αυτός ο λαός με το στόμα του με πλησιάζει και με τα χείλη του με τιμάει , ενώ η καρδιά του βρίσκεται μακριά από μένα" .
Τι είναι λοιπόν η χριστιανική λατρεία; Πώς την όρισε ο ίδιος ο Χριστός στο διάλογό Του με τη Σαμαρείτισσα;
- Η προσκύνηση και η λατρεία του Θεού, που είναι πνεύμα, γίνεται με τη δύναμη του Πνεύματος.
- Λατρεύουμε το Θεό πραγματικά όταν η αναφορά μας σ' αυτόν ΔΕΝ είναι τυπική, εξωτερικά αλλά πνευματική, εσωτερική και όταν γίνεται με όλη μας την καρδιά.
- Ο Θεός ΔΕΝ περιορίζεται ούτε από τόπο, ούτε από χρόνο. Ο καθένας μπορεί όπου και όποτε θέλει να προσεύχεται, να ζητήσει βοήθεια, να τον ευχαριστήσει.
- Ο ναός είναι ο τόπος όπου γίνεται η λατρεία του Θεού. Εκεί όπου ο πιστός μπορεί να συγκεντρωθεί και να ενωθεί καλύτερα με τον Θεό.
Ας δούμε τώρα το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας που αποτελεί τον πυρήνα της χριστιανικής λατρείας:
- Είναι μια ζωντανή ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου του Χριστού με τους μαθητές του.
- Εκείνο το βράδυ ο Χριστός μετέβαλλε τον άρτο και τον οίνο σε Σώμα και Αίμα Του , ιδρύοντας έτσι το μυστήριο αυτό.
- Από τότε επαναλαμβάνεται στη χριστιανική λατρεία, γιατί χαρίζει στους πιστούς άφεση αμαρτιών, αιώνια ζωή και ένωση με το Θεό.( Οι πιστοί γίνονται "σύσσωμοι" και "σύναιμοι" του Χριστού
- Όλες οι θυσίες που γινόταν από τους Ιουδαίους (ημέρα εξιλασμού/ ημέρα Πάσχα) αποτελούν προτύπωση- προεικόνιση της θυσίας του Χριστού.
- Ιουδαίοι : πρόσφεραν το αίμα του ζώου ως θυσία για να εξευμενίσουν το Θεό για τις αμαρτίες τους
- Χριστός: πρόσφερε το δικό του αίμα για χάρη όλου του ανθρώπινου γένους.
Επιμέλεια: Αθανασίου Ελένη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.